Kitap Okuma Alışkanlığı

 Kitap Okuma Alışkanlığı

Burası önemli

Kitap okuma alışkanlığı temelde okula başlarken öğrendiğimiz okuma yazma öğrendikten sonra bu alışkanlığı yemek yemek gibi bir ömür hem insana zevk veren hem de insanın ruhunu doyuran bir alışkanlık haline gelmesidir.


    Peki size şöyle bir soru sorsam; en son ne zaman bir şeyler yemek yediniz? Ya da en son ne zaman bir kitap okudunuz? Bu iki eylem arasında arasında ne kadar zaman farkı var? Bu sorular şöyle dursun, biz kitap okuma alışkanlığını kazanabilmek için bize lazım olan sorunun cevabını bulalım.


Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?


    Madem yemek yeme alışkanlığını örnek verdik kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır sorusuna cevap olarak olayı biraz somutlaştırmak için buradan devam edelim. Normalde yeme içme işi kitap okumaktan daha zor fiziksel eylem gerektirir. Elimizin, kolumuzun, çenemizin, dilimizin iş birliği içinde sürekli hareket halinde olması gerekir. Aslında ne kadar da eylem gerektiren zor bir alışkanlık. Bu açıdan kıyasladığımızda sürekli kitap okuyan bir birey olmamız gerekir. Öyle değil mi? Bu açıdan baktığımızda demek ki kitap okuma alışkanlığının önündeki engel zorluk değil. Bu bir bahane. O halde devam edelim hadi

Bu çerçevede düşündüğümüzde bir alışkanlığın oluşabilmesinin ve sürekli hale gelmesinin 4 aşaması vardır. İşaret(sebep)-istek(arzu etme)-tepki(eylem)-fayda(ödül)
yemek yemek için işaret sebep acıkmak. Peki okumak için işaret neden nedir? Bu sorunun en net cevabı sen de bul ve bir kenara yaz. Aklına bir şey gelmediyse problem değil aşağıda detaylıca anlattım. 

    Sıra bu açlığı gidermek için ne yiyeceğiz sorusunun cevabı yani istek. Bu isteği gidermek için yemeğin olduğu yere doğru yönelme isteği. Burası mutfakta olabilir ya da internette yemek siteleri de olabilir. Peki seni kitap okuma alışkanlığı kazanmaya iten istek ne? Cevap sende kalsın ama bir kenara yaz!
  
 Sıra 3. aşama olan tepki ise istekten sonra gelen harekete geçme kısmı yani yemeğe ulaşma ve yemeği yeme eylemini gerçekleştirme aşaması. 
    
4. aşama ise fayda diğer ismiyle ödül. İlk üç aşamayı gerçekleştirme zahmetine katlandığımıza göre tabikide bu durumda ödülü hak ettik neticede. Yani karnımız doydu ve artık açlık hissi tatmin edildiği için artık mutluyuz taki aynı süreç tekrar başa dönene kadar. Şimdi bu aşamaları kitap okuma alışkanlığı kazanmada nasıl kullanabiliriz bir de ona bakalım.

    Aşama 1 işaret yani neden, seni kitap okuma alışkanlığı kazanmaya iten sebep ne? Önce bunu bir belirlemesi gerekir insanın. Ama inanıyorum ki şuan bu yazıyı okuyorsan senin güçlü bir nedenin var. İşaret kısmını halletmişsin. 

    Aşama 2 istek yani arzulama, bu konuda tavsiyem önce işe sevdiğin ve ilgi duyduğun konular hakkında bir kitabı (mümkünse başlangıç olarak çok da kalın olmasın) nereye gidersen git sürekli yanında taşımak. Gerekirse sırf kitap taşımak için bir tane çanta alabilirsin.

    Aşama 3 tepki (eylem), Sürekli yanınızda taşıdığınız kitap belli bir zamandan sonra sizde istek oluşturacaktır. İşte o istek her geldiğinde çok önemli bir durum yoksa 1 sayfada olsa okumanızı tavsiye ederim. Böylece alışkanlıkların oluşmasında önemli olan ilk 3 dakika prensibini uygulamış olacaksınız. Bu alışkanlık zaten zamanla daha da oturaklı hale gelecektir

    Aşama 4 ödül (fayda) bu aşamaya kadar gelmeniz durumunda zaten kitap okuma alışkanlığının zamanla oturması ve öğrendiklerinizden aldığınız haz sizin için güçlü bir ödül olacaktır. Ama yine de dilerseniz sizi mutlu edecek  ufak ufak ödüller alabilirsiniz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar