Mükemmelliyetçilik Nedir? Bundan Hemen Kurtul!

Mükemmelliyetçi Olmak İyi Midir?
Mükemmelliyetçilik Nedir?

Mükemmelliyetçilik Nedir? Nasıl Kurtulursun?

Mükemmeliyetçilik, hayatımızın hemen hemen her alanında karşılaştığımız bir kavram haline gelmiştir. Hayatımızın çeşitli alanlarında karşımıza çıkan bu kavram karşısında haliyle mükemmeliyetçilik nedir sorusu akıllarımızda yankılanıyor.

Pek çoğumuz bu sorunun cevabını biliyor, pek çoğumuz zanlara ve tahminlere göre bu sorunun cevabını bildiğini sanıyor ve yine pek çoğumuzda bu sorunun cevabını bilmiyoruz. Peki gerçekte nedir bu mükemmeliyetçilik?

Mükemmeliyetçilik Nedir?

Mükemmeliyetçilik bireyin kendisine yapılabilmesi veya gerçekleştirilebilmesi mümkün olmayan hedefler koyması ve yapılması imkansız olan şeyleri sorumluluk edinip onları gerçekleştirmek için çaba harcamasıdır diyebiliriz.

Mükemmeliyetçi olan bir insan yaptığı ve yapacağı her işi mükemmel ve kusursuz şekilde yapmaya çalışır. Bir iş yaparken sürekli yaptığı işi kontrol eder ve bir yerlerde sorun yada kusur var mı diye bakınır, arama yapar.

Oysa hakikatte yapacağı işi kusursuz veya mükemmel yapmasının imkanı yoktur yani mümkün değildir. Çünkü insan hata yapabilen ve hata yapmaya müsait bir varlık olduğu için yapacağı hiç bir iş kusursuz veya mükemmel olamaz.

Ayrıca belirtilmesi gereken bir nokta ise bir işin başarılması veya eksiksiz yerine getirilmesi o işin mükemmel olduğu anlamını taşımaz.

Yani başarılı bir eylemi mükemmel olarak sayamayız illaki bizim bildiğimiz yada bilmediğimiz bir kusurlu yanı vardır.

Mükemmeliyetçilik İyi midir Yoksa Kötü müdür?

Mükemmeliyetçilik kavramı kimine göre iyi bir şey iken kimine göre ise kötü bir şeydir. Esasen mükemmeliyetçiliğin hiç bir iyi yanı bulunmamaktadır. Çünkü insana asla beceremeyeceği sorumluluklar yükleyerek insanın boşa kürek çekmesine sebep olur.

Mükemmeliyetçiliğin kötü bir şey olduğunu en iyi şekilde ancak bu durumu yaşamış olanlar bilir.

Henüz mükemmeliyetçilik ile tanışmamış ve bu olguya bulaşmamış olan kişiler iyi bir şey olduğunu düşünebilir fakat hakikatte mükemmeliyetçilik iyi bir şey değil çok yanlış bir şeydir.

Bu sebeple eğer bulaşmış isek mükemmeliyetçilikten bir şekilde kurtulmanın yollarını aramamız gerekiyor.

Mükemmeliyetçilik Bir Hastalık mıdır?

Her ne kadar ilk etaplarda, ilk evrelerde hastalık gibi algılanmasa da mükemmeliyetçilik bütünüyle bir hastalıktır. Sosyal yaşamında veya iş hayatında çoğunlukla başarılı olan kişiler kendilerini ve yaptığı işleri mükemmel olarak görebilirler. Fakat insanoğlu hata yapabilen bir varlık olduğu için yaptığı yapacağı hiç bir iş mükemmel olamaz.

Ayrıca iş hayatında veya sosyal hayatında insanın çoğunlukla başarılı olması mükemmeliyetçi olduğu anlamını taşımaz.

Sadece neyi nasıl yapacağını iyi bilen, düşünceli ve mantıklı hareket eden bir insan olduğu gerçeğini ortaya koyar.

Mükemmeliyetçilik kusursuzluğu aramamıza neden olan bir hastalıktır. Kişi bu hastalığından ya kendi gayretleri ile yada yardım alarak kurtulması gerekir.

Mükemmeliyetçilik Belirtileri Nelerdir?

Mükemmeliyetçilik ile alakalı pek çok soruya yanıt aradıktan hemen sonra şimdi sizlere mükemmeliyetçiliğin belirtilerinden bahsetmek istiyorum.

Bir liste halinde bahsedeceğim belirtilerin biri veya birden fazlası sizde mevcut ise o zaman kendinizde kısmen yada tamamen mükemmeliyetçilikten şüphelenebilirsiniz.

  • Mükemmeliyetçi insan hemen her konuda başarılı olana kadar başarılarını görmez sadece hatalarına ve kusurlarına odaklanır. Hatalarına ve kusurlarına odaklanma sebebi ise hataları yok etmek ve bütünüyle mükemmel olma isteğine erişmektir.
  • Hata yaptığı esnada kendisini çok değersiz ve küçük görür. Hata yapmasından dolayı kendini yüksek derecede eleştiri yağmuruna tutar. Mükemmeliyetçi olduğu için hatasız bir iş yapmak zorunda olduğunu hisseder.
  • Tatmin olmaz ve hep bir eksiklik hisseder. İstediği ve arzuladığı dilekleri gerçekleşse de gerçekleşmese de hep bir eksiklik hissi duyar.
  • Yapacak olduğu her işi en iyi şekilde ve kusursuzca yapması gerektiğine inanç duyar.

Evet bahsedildiği üzere bu ve buna benzer belirtilerin bir kısmı yada hepsi sizde mevcut ise kendinizde mükemmeliyetçilik olduğundan şüphe duymaya başlayabilirsiniz.

Mükemmeliyetçiliği Azaltmanın Yolları Nelerdir?

Mükemmeliyetçilikten tamamen kurtulmanın bir yolunu bulamıyorsanız eğer en azından azaltmaya çalışabilirsiniz.

Bunu başarabilmek için ise mükemmeliyetçiliğe aykırı ve mükemmeliyetçilik durumunu bozacak düşünceleri zihninizden geçirmeniz gerekecektir.

Örneğin; mükemmeliyetçilik kusursuzluğu emreder kusursuzluğun zıttı ise hata yapmaktır. Bu doğrultuda bir insan olduğunuzu ve hata yapabileceğinizi kabul edin yani kendinizi hatalarınız ile kabul edip o şekilde yaşamınıza devam edin.

Burada bir yanlış anlaşılma olmasın bilerek ve isteyerek hata yapın demiyorum zaten bilerek hata yapmaya çalışırsanız bu hata değildir.

Söylenmek istenen şey başarı için, hedefleriniz için çabalarken ve bir şeyler yaparken istemeden hatalar yapabileceğinizi kabul etmeniz gerektiğidir. Hata yapabileceğinizi kabul edin fakat hatalara takılıp ümitsizliğe düşmeyin başaracağınıza her zaman inanın.


Mükemmeliyetçilik Nasıl Yenilir? Mükemmeliyetçilikten Nasıl Kurtulursun?

Mükemmeliyetçilik nedir? mükemmeliyetçilik belirtileri nelerdir gibi sorulara yanıt aradıktan sonra artık son noktaya yani mükemmeliyetçilik denilen bu hastalığı nasıl yenebiliriz sorusuna yanıt vermeye gelmiş bulunuyoruz. Mükemmeliyetçilikten kurtulmak zor bir şeydir fakat imkansız değildir.

Mükemmeliyetçilikten kurtulmanın ilk adımı bireyin kendisinin insan olduğunu kabul etmesidir. Bunun peşi sıra ise birey insanların yani kendisinin de hata yapabilen bir varlık olduğunu kabul etmelidir. Hata yapabilen bir varlık olduğunu kabul ederek hatalar ile düşme kalkmalar ile hedefleri doğrultusunda imkansız değil yapılması mümkün olan adımlar atması gerekmektedir.

Kişi kendisine hem yapılabilmesi mümkün olan hedefler seçmeli hem de bu hedeflere doğru hareket ederken imkansızlıktan uzak yapılması mümkün olan adımlar atmalıdır.

Mükemmeliyetçilikten kurtulmak için en önemli ve verimli adım hata yapabilmeyi kabul etmektir. Hata yapabileceğini kabul eden mükemmeliyetçi insan için artık işin gerisi çorap söküğü gibi gelecek ve en sonunda bu hastalıktan kurtulmayı başarabilecektir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar