Fazla Düşünmeden Kurtulmanın Yolları

 

Gereksiz Düşüncelerden Kurtulmanın Yolları
8 Adımda Fazla Düşünmeden Kurtulmanın Yolları

8 Adımda Fazla Düşünmeden Kurtulmanın Yolları


Düşünmek bizi diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerden birisidir. Ancak gereğinden fazla düşünmek de

hem bedenen ruhen insanı karamsarlığa sürükleyecektir. Bunu bilimsel yollar ile de açıklamak mümkündür. 

Gelişen ve değişen dünyada insanların hayattan beklentileri arttıkça düşündükleri, hayâl ettikleri, olmasını istedikleri durumların sayısı da artmaya başladı. Böyle bir dünyada düşünceleri belli bir düzeyde tutarak yaşam kalitenizden ödün vermeden hayatınızı devam ettirmek elbette ki mümkündür. 


Fazla düşünmenin yaşam kalitesine ne gibi zararı olduğunu merak edebilirsiniz. Elinize bir cisim alın ve onu birkaç dakika tutmaya çalışın. Muhtemelen bu konuda zorlanmayacaksınız. O halde bu yaptığınız işi saatlerce yapmayı deneyin. Bu defa size fazlasıyla acı vermeye başlayacaktır. Düşünmek de böyledir. Ne kadar aklınızda tutarsanız sizi o derece yoracak ve yıpratacaktır. 


 Günümüz dünyasında insanlar birçok sorun ile baş etmek durumunda kalıyor. Karşılaştığımız olaylar kimine göre büyük bir sorun kimine göre ise önemsenmeyecek olgular haline geliyor. Burada ki asıl mesele karşılaştığımız sorunlar değil onlara bakış açımızdır. Bakış açımızı değiştirmediğimiz sürece sorunların üstesinden gelebilme kabiliyetimizin gelişmesi çok zordur.


Hasta olduğunuzu ve günlerce yatakta kaldığınızı düşünün. Bir süre sonra iyileşecek ve eski halinize geri döneceksiniz. Yatakta kalma süreniz belli bir zaman dilimini kapsamış oldu. Ama bir konu hakkında düşünmek belli bir süreyi kapsamadığı için sizi hastalıktan daha fazla yıpratacaktır. Hastalık size bedensel olarak zorluk yaşatır. Ancak fazla düşünmek sizi hem mental hem de bedensel olarak çöküntüye uğratacaktır. 


Fazla düşünmek içinde bulunduğunuz problemleri çözmeyeceği gibi daha fazla problem doğmasına da zemin hazırlayacaktır. Eğer gelecekte olacak bir olayı düşünüyor ve kötü bir şey olacağından korkuyorsanız muhtemelen düşündüğünüz birçok şey olmayacaktır. Çünkü en basit durumda bile şimdiki siz ve o zamanki siz farklı olacak ve durumu farklı açıdan değerlendireceksiniz. O halde geleceğin zaten bir şekilde geleceğini bilerek şimdiden endişelenmenin size bir faydası olmadığını bilmelisiniz. 


Geçmişte yaptığınız bir durumdan pişmanlık duyuyor ve sürekli bunu düşünüyorsanız da aynı durum geçerlidir. Geçmiş zaten bir şekilde akıp gitmiştir. Eğer geçmişte pişman olduğunuz olayı yaşamamış olsaydınız ne şu an ki siz ne de şu an ki aklınız olurdu. Unutmayın geçmiş pişmanlıkları hatırlayıp şu an yaşadığınız zamanı mahvetmek için değil, yaşadıklarınızdan ders çıkarıp önünüzü daha net görmeniz için yaşandı. 


Peki Ne Yapmak Gerekiyor? 


1-) Öncelikle başınıza kötü bir olay geldiğinde birkaç dakika düşünerek durumu analiz edin. Gerçekten vaktinizi ve psikolojinizi bu duruma harcamaya değer mi bunu değerlendirin. 


2-) Sürekli düşündüğünüz bir konu varsa onu sadece günün belli bir zaman diliminde düşünmek için kendinize söz verin. Böylece tüm gününüzü değil sadece belli bir kısmını bu düşüncelere ayırmış olacaksınız. 


3-) Eğer düşündüğünüz şeyi bir şekilde değiştirme fırsatınız varsa bunu mutlaka yapın. Unutmayın en kötü durumda bile sonucu görmüş ve bu konuyu aklınızda tutmaktan kurtulmuş olursunuz. 


4-) Ancak değiştiremeyeceğiniz bir konu varsa bu konunun üzerinde durmayın. Unutmayın ne yaşanılan bu durumu değiştirebilirsiniz ne de geçmişi geri getirebilirsiniz. 


5-) Sizi hayata bağlayacak, enerjinizi en verimli şekilde kullanabileceğiniz bir amacınız olsun. Sizin yaşam gayenizi yaşadığınız olaylar ve maruz kaldığınız olumsuz düşünceler değil amaçlarınız şekillendirsin. Bir amacı olan ve bu uğurda çalışan insanlar için diğer her şey bir teferruattan ibarettir. Eğer bir amacınız yoksa ve gelişen ve değişen durumlara göre ruh haliniz kolaylıkla değişecek ve bu durumdan uzun süre kurtulamayacaksınız. 


6-) Olumsuz insanlardan uzak durmaya çalışın. Bu kişiler size ne kadar yakın olursa olsun mümkün olduğunca daha az ilişki kurun. Hayata olumsuz bakan bu insanlar size yarardan çok zarar verecektir. Yan yana iki elma olduğunu düşünün. Bir tanesi sağlam ve diğeri çürümeye başlamış. Çürümeye başlayan elma diğer elmayı da çürütecek ve ikisi de aynı kaderi paylaşacaktır. 


7-) Sosyal medyada ve internette sürekli olumsuz içeriklere maruz kalmayın. Eğer yardım edebileceğiniz veya değiştirebileceğiniz bir durum varsa bunu yapın. Eğer böyle bir şey mümkün değilse sizi karamsarlığa sevk edecek olumsuz haber ve paylaşımlardan uzak durmaya çalışın. Unutmayın günümüz dünyasında paylaşımların ve haber içeriklerinin birçoğu kaostan ver kargaşadan beslenir. Böyle durumlara maruz kalmak da size faydadan çok zarar getirecektir. 


8-) Aklınızı sürekli meşgul edecek şeyler yapmaya çalışın. Aklınız ne kadar meşgul olursa olumsuz düşüncelere kapılma oranı o kadar az olacaktır. Boş kaldığınız anlarda aklınız daha önce düşünmediğiniz şeyleri düşünecek, sürekli analiz yapmaya çalışarak neden sonuç ilişkisi içerisinde kısır bir döngüye gireceksiniz. Böyle bir duruma düşmek hem bedeninizi hem de psikolojinizi olumsuz etkileyecektir. 


Sonuç Olarak Burası Önemli,


Hayatta ne yaşanırsa yaşansın insanlar bir şekilde alışmaya ve bununla hayatlarına devam etmeye çalışıyor. Bu süreç ne kadar kısa olursa sizin için o kadar iyi olacaktır. Bu süreçte düşünce girdabına girerek durumu içinden çıkılmaz bir hâle sokmak da sizin elinizde, kısa sürede ne yapacağınıza karar verip o doğrultuda ilerlemek de sizin elinizdedir.


Burası Önemli; Hastalık sizi bir gün ama düşünmek her gün yorar.


Yorum Gönder

0 Yorumlar