Zamanımı Daha İyi Nasıl Yönetirim?

 

Verimli Bir Gün İçin 6 Öneri

Yoğun iş temposu, temizlik, sosyal aktiviteler, kendine zaman ayırma ve bunun gibi gün içerisinde yapılan ve yapılması gereken sorumluluklar...

Tüm bunlara yetişmekte zorlanıyor musunuz? Öyleyse verimli bir gün için ilk olarak zaman yönetimini hep birlikte öğrenelim.

Zaman yönetimi başarıya giden yolda atılacak en önemli adımlardandır? Eğer zamanın sizi yönetmesine izin vermeyip kendiniz yönetmeye başlarsanız şüphesiz elinizde güzel sonuçlar olacaktır.

Başarılı iş adamları/kadınları bu işte oldukça iyidirler ki başladıkları işte istedikleri sonuçları yakalarlar. Peki siz nasıl zamanınızı yöneteceksiniz?

Öncelikle planlı ve programlı olmayı kendinize şart edinin. Neyine zaman, hangi şartlar altında yapacağınızı mutlaka önceden belirleyip bir yere yazın. Kendinize ait bir plan defteri alabilirsiniz ya da hazırlayabilirsiniz.

Yazdığınız plandaki maddelerin üzerini her çizdiğinizde kendinizi daha mutlu ve sorumluluk sahibi hissedeceksiniz. Eğer gerçekleştiremediğiniz bir plan olursa bunun için zaman yaratmayı unutmayın. Zamanı kontrol etmek gibi gerekli zaman bulmak da sizin elinizde.

*Önemli işlerinize öncelik verin. Sizin için yapılması önemli işlerinize öncelik verdiğiniz zaman kalan kısımda daha rahat çalışabilirsiniz.

*Disiplinli olun. Yapmanız gereken sorumluluklardan kaçmayın ve yaptığınız işlerden memnun kalın. İşinize gösterdiğini özen ne kadar fazla olursa o kadar temiz sonuçlar alırsınız.

*Düzensiz çalışmayın. Çalışma ortamınızda sizi etkileyen, odağınızı dağıtan şeyleri kaldırın. Bu yapılan işte ki verimi oldukça etkiler.

*Ayrıca zaman yönetimi için geliştirilen teknikleri kullanabilirsiniz. Bunlardan en yaygınları Kanban, Pomodoro, Eisenhower Matrisi diyebiliriz. Bu metodlar hakkında bilgi almak için sayfanın en altına göz atabilirsiniz.

Zaman yönetiminde iyi olduğunuza göre artık gününüzü nasıl daha verimli kullanacağınız konusuna gelebiliriz.

1) Uyku düzeninizi mutlaka oturtun. İnsan beyninin biyolojik bir saate sahip olduğunu biliyor muydunuz? Nedir bu biyolojik saat? 

Beyinde bulunan pineal bezinin ışığa duyarlı olması vücudumuzdaki hormonların hangi zaman diliminde salgılanacağı gibi işlevleri yerine getirir. İşte bu olaya biyolojik saat adı verilir. Eğer uyku düzeninizde problemler yaşıyorsanız bu mekanizma bozulur ve gün içerisinde kendinizi uykusuz, yorgun hissedersiniz. 

Bu durumda gününüzü verimsiz geçirmenize sebep olabilir. Vücudunuz için yeterli uykuyu almaya özen gösterin. Yetişkin bir insanın günde ortalama 6-8 saat uykuya ihtiyacı vardır.

2) Sabah egzersizlerine önem gösterin. Bilimsel araştırmalara göre egzersiz yapmak vücutta kan akışını hızlandırıp, enerjinizi yükseltmekte. Güne daha pozitif başlamak için egzersiz yapmayı es geçmeyin.

3) Gün içerisinde su tüketmek vücudunuzun metabolizmasını hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Vücudunuzun ihtiyacı olan suyu almaya özen gösterin. İhtiyacınız olan suyu aldığınızda beyniniz ve vücudunuz daha dinç olur. Bu da aksamayan işler demek.

4) İşlerinizi ertelemeyin. Yapmanız gereken işi mutlaka zamanında yapın. Aklınızda kalan yarım işler gün içerisinde dikkatinizi dağıtır ve performansınızı düşürür.

5) Kendinize rutin bir program oluşturun. Oluşturduğunuz rutine uymak sizin için extra verim demek. Sabahları cilt bakımı ya da mailleri kontrol etmek bunun için ilk adım olabilir.

6) Kahvaltıyı atlamayın. Vücudunuz için gerekli olan besinleri mutlaka kahvaltıda almaya özen gösterin. Aldığınız besinler gün içerisinde enerjinizi oldukça yükseltecektir.

7) İşte sizin için en önemli madde. Yapmayı sevdiğiniz şeyleri yapın. Hobilerinize, kendinize, ailenize ve arkadaşlarınıza zaman ayırın. Bu sizin gün içerisinde değil hayatınız boyunca veriminizi yüksek tutacak altın kural.

Zamanımı Daha İyi Nasıl Yönetirim?

Zaman Yönetimi İçin Metodlar

Pomodoro Tekniği

Francesco Cirillo'nun 1980'lerin sonunda geliştirdiği bu tekniği yaparken işlerinizi belirleyin ve parçalara ayırın. Bu metodu yaparken genel olarak 25 dakikalık zaman dilimleri kullanılır ve verilen süre içerisinde parçalara ayrılan işler tamamlanmaya çalışılır.

Pomodoro tekniği için 25 dakikalık süre boyunca yapılan işe odaklanmak, süre sonunda ise 5 dakikalık mola vermek bu tekniğin kilit parçası. Dört pomodoronun sonunda 15-30 dakika arası uzunlukta mola vermeyi de unutmayın tabii. Tek ihtiyacınız olan şey kronometre ve biraz azim.

Kanban Tekniği

Kanban tekniği için yapılacak işlerinizin listesini çıkarın ve netleştirin. Bir panoyu üç kısma ayırın. Yapılacaklar, yapılmaya başlanılanlar ve bitirilenler. Listenizde yazdığınız maddeleri ilk bölüm olan yapılacak kısmına ekleyin.

Daha sonrasında yazdığınız maddelerde önemli olanlarını (en fazla 3 madde) ikinci bölüm olan yapılmaya başlanılanlara ekleyin. Ve işte sizi en mutlu edecek kısım olan bitirilenler bölümüne geldiniz.

Bitirdiğiniz işleri buraya yazın ve bu sistemi döngü hâline getirin. Taiichi Ohno tarafından geliştirilen bu metod günlük yaşantınızı daha kaliteli ve düzenli hâle getirecektir.

Örneğin;

Yapılacaklar

 

Yapılmaya Baş.

 

Bitenler

 

Ödevlerini bitir

 

Ödevlerini bitir

 

İş görüşmesi

 

Temizlik yap

 

İş görüşmesi

 

 

 

İş görüşmesi

 

Alışveriş

 

 

 

Alışveriş

 

 

 

 

 

Eisenhowor Matrisi

Eisenhowor matrisi tekniği zamanınızı kontrol etmek için oldukça iyi bir yol. Listelediğiniz işleri 4 parçaya böldüğünüz kağıtlara sistemleştirerek yazın.

*Acil ve Önemli (Sizin için en önemli olan konuları bu listeye ekleyin)

*Acil ve Önemli Değil (Yapmanız gereken ancak önemli olmayanları bu listeye ekleyin)

*Acil Değil ve Önemli Değil (Ertelenebilir işlerinizi bu listeye ekleyin)

*Acil Değil ve Önemli (Gelecek planlarınız ya da gerçekleşmesi uzun sürecek ama mutlaka yapılması gereken işlerinizi bu listeye ekleyin)

Bu teknikler sayesinde iş ve özel hayatınızı daha rahat ve disiplinli hâle getirebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar