Endüstri 4.0 Nedir? Neyi Amaçlıyor?


Sanayi 4.0

Endüstri 4.0 Nedir? Neyi Amaçlıyor?

Sanayi devrimi ile birlikte, artık sanayileşme hız kazanmış ve son olarak Endüstri 4.0 ile bu hız daha fazla kendini göstermeye başlamıştır. Industry Four Point olarak bilinen ve 4. Sanayi Devrimi olarak bundan sonra sıklıkla karşılaşacağımız Endüstri 4.0, farklı bir jenerasyonu ifade etmektedir.

Zira, 1. Sanayi devrimi, buhar teknolojisinin hayatımıza geçmesi ile başlamış ve bu durum 2. Sanayi devrimi ile tren taşımacılığının alt yapısını oluşturmuştu. 3. Sanayi devrimi ise, makine devrimi olarak kabul edilmekteydi. Yeni trend ise Endüstri 4.0 ve bu da internet ve bilişim dünyasını merkeze almaktadır. Peki Sanayi 4.0 devrimi tam olarak ne ve neyi amaçlıyor? İşte detaylar…

Endüstri 4.0 Nedir?

Aslında bu soruya cevap vermeden önce Internet of Things (IoT) kavramını bilmemiz gerekiyor. Zira, yeni sanayi devrimi, bu kavramın etrafında şekilleniyor ve merkeze bu kavramı almış durumda. Internet of Things (IoT), Nesnelerin İnterneti anlamına gelmektedir. Ve insan gücü ile yapılabilen her şeyin, internet alt yapısını kullanan robotlar yardımı ile yapılabilmesini amaçlar.

Bilişim dünyasının daha fazla hareket ve ivme kazanması da bu noktada son derece önemlidir. Zira, bilişim, robotların sınırlarını belirleyen ana karakterdir. Bu karakterin bir ölçüde gelişmesi, nesnelerin internetini de o denli geliştirecektir.

Yapay zeka ve bilişim birbirini tamamlayan kavramlardır. Ve bu iki kavram, nesnelerin interneti için bir alt yapı oluşturur. Ne kadar çok komut ve kodlama, o kadar çok yapay zeka demektir. Sizin yerinize gören, sizin yerinize çalışan ve hatta sizin yerinize cevap veren bir robot hayal edin. İşte Endüstri 4.0 bunun için oluşturuldu!

Endüstri 4.0’ da Amaç Ne?

Endüstri 4.0, insan gücünün artık yetersiz olduğu ön görüsü ile oluşturulmuş bir sanayi devrimidir. Artık bilgisayarlar ve robotlar, insanın yaptığı ve hatta yapamadığı her şeyi yapabilecek. Kodlamalar ve çip teknolojisi, bunu yapmak için yeterli iki üst kavramdır. Bunun dışında geri kalan şey ise malzemeler. Şu anda, yapay zeka ve bilişim sayesinde robotlar insanlardan çok daha zeki ve güçlü hale gelmiş durumda.

Nesnelerin İnterneti

İnsanların iş kazasından tutun da psikolojik yıpranmalarına değin tüm olumsuzlukları ile muhatap olmak istemeyen irade, artık onların yerine hiç hastalanmayan ve herhangi bir ruhsal güdüye sahip olmayan çalışanlar üretmek istiyor. Böylece işler aksamayacak ve istenen üretim istenen ölçüde devam edecek. Birinin işe gelip gelmemesi onlar için çok bir şey ifade etmeyecek!

Endüstri 4.0’a Neden İhtiyaç Duyuldu?

Aslında yukarıda da değindiğimiz gibi; Endüstri 4.0, nesnelerin interneti ve kişi dilediği zaman internet üzerinden istediği şeyi yapabilecek. Bu sadece, robotların iş gücüne katılımı olarak algılanmamalı. Öyle bir sistem düşünün ki; artık evdeki tüm eşyalar internet üzerinden bir komut ile istediğiniz gibi ayarlanabilecek. Kapı açıp kapatmaktan tutun da, temizliğe değin her şeyi sadece internet üzerinden yapabilir, yaptırabilirsiniz. Bu artık çok daha güçlü bir şekilde kendini hissettirecektir.

Araba kullanmak sizin için bir eziyete dönüşmüş durumda ise; bunun için de Endüstri 4.0’ın nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Yapay zekaya sahip şoförler, sizin adınıza gaza basacak, frene basacak ve hatta kırmızı ışıkta ya da bir yaya geçidinde durabilecek.

Merkez Ülke Almanya

Almanya, Endüstri 4.0’ı en etkin kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Bu teknolojiye en büyük yatırımı yapan Almanlar, bundan faydalanmaya da bir yönü ile başlamış durumda. Almanya’da Deutche Bank tarafından geçtiğimiz gün 10 binin üzerinde işçi çıkarılması haberini sanırım duydunuz. Burada, bankanın artık çalışanların yerine robotlara yer verdiği biliniyor. Binlerce çalışanın yerine, hiçbir mazeret üretmeyen, evli ve çocuklu olmayan, herhangi bir maaş veya prim ödenmeyen, dahası hastalanmayan ve psikolojisi bozulmayan robotları tercih ettiler.

Almanya’nın bu adımı, İngiltere ve Japonya tarafından da desteklenmiş durumda. Bu ülkeler de artık yeni işten çıkarma durumlarına başvurabileceklerini açıkladılar.


Yapay zeka ve nesnelerin interneti

Endüstri 4.0 Avantajları

Yapılan araştırma, Endüstri 4.0’ın avantajlarının çok fazla olduğunu gösteriyor. Zira, evinizin dışında tek bir komut ile evinizin temizlendiğini, yemeklerinizin yapıldığını, çocuğunuzun beşiğinin sallandığını ve kapı açıp kapanmasını avantaj olarak görebilirsiniz. Bununla birlikte, şirketler açısından bakılacak olursa da; 100 çalışanın yerine sadece bir robot ile iş görüyor olmak ne anlama gelir diye bir düşünün lütfen! Bu mükemmel bir durum. Her yönü ile.

Endüstri 4.0 Dezavantajları

Aslında sanayi devrimleri her zaman insan gücünü daha da aşağı çeken bir devrim olarak görülmüştür. Her sanayi devriminden sonra, şehir hayatına teşvik artmış ve insan gücüne dayalı kırsal kesim işçiliği de olumsuz etkilenmiştir. Sanayi 4.0 devrimi de muhakkak bu bağlamda düşünüldüğünde, iş gücüne katılımı azaltacak ve mega kentleri meydana getirecektir. Yani ülkemizde metropol sayıları, bu devrim ile artacaktır. Bu da bazı noktalarda dezavantaj yaratabilir. Elbette, bunun için de bazı çözüm yolları aranıyor.

Sonuç olarak şunu söylemek isterim ki dünyamız artık daha da hızla değişmektedir. Bu bağlamda yakın zamanda bir çok yenilik daha girecektir.

SEO uyumlu anahtar kelimeler: Endüstri 4.0, Endüstri 4.0 Nedir?, Endüstri 4.0 Nerede Doğdu?, Endüstri 4.0 ve Türkiye, Endüstri Devrimi

Yorum Gönder

0 Yorumlar