Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

deprem-aninda-ve-sonrasinda-yapilmasi-gerekenler

Deprem Anı ve Sonrası Yapılması Gerekenler

Ne yazık ki Türkiye'nin sismik haritasına bakıldığında depremlerin göz ardı edilemeyecek bir gerçek olduğu görülüyor. Nitekim ülkemizin farklı bölgelerinde yer alan depremler ve sismik haritalar bu doğal afeti göz ardı etmememiz, bir an önce gerekli önlemleri almamız gerektiğini vurgulamaktadır. Ancak deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler, depreme dayanıklı binalarda yapılması gerekenler, deprem kitinin nasıl hazırlanacağının bilinmesi önemlidir.

Bir depremin ne zaman ve ne kadar şiddetli olacağını tahmin etmek henüz mümkün değil. Bu nedenle, kendinizi depremlerden korumak için önlemler almak gerekir. Önlem, bir deprem meydana gelmeden önce yapılması gerekendir. Alınan önlemler can ve mal kayıplarını en aza indirebilir.

Pürüzsüz, düz ve daha sonra ıslah edilmiş arazi veya yumuşak zemin, muhtemelen depremlerden en çok etkilenen alandır. Bu nedenle bu bölgelerden ev tercih edilmemeli, daha kayalık, daha sağlam yerleşimler tercih edilmelidir. Yapı yönetmeliği 'e ve yapı mühendisliğine uygun olarak inşa edilmiş, depreme dayanıklı binalar tercih edilmelidir.

Ayrıca yapı ruhsatı ile tadilat yapılmış yapılar da depreme dayanıklı yapı kapsamına girebilmektedir. Oturduğunuz binanın depreme dayanıklılığını anlamak için bir uzmana test yaptırmalı ve gerekirse binayı daha dayanıklı hale getirmelisiniz. Bir deprem evinizdeki mobilyaları hareket ettirebilir ve güvenliğiniz için bir tehdit oluşturabilir.

Bu beyaz eşya, koltuk takımı gibi eşyalar tamir edilmelidir. Deprem anında dolap kapaklarının açılması dolaplardaki eşyaları da riske atar. Dolaplarda çocuk kilidi kullanılarak önlem alınabilir. Rafların düşmesini önlemek için plastik veya yapışkanlı tutucular kullanılabilir.

Mobilya yerleşimi de önemlidir. Deprem anında ağırlaşan veya insanların dışarı çıkmasını engelleyen mobilyalar daha uygun bir yere taşınmalıdır. Bir depreme hazırlanmak, tüm aile için özel bir deprem kitine sahip olmayı gerektirir. Başta çocuklar olmak üzere aile bireyleri, arkadaşlar ve komşular deprem anında yapılması gerekenler konusunda bilgilendirilmeli ve deprem tatbikatları yapılmalıdır. Tabii deprem ve konut sigortası yaptırmayı unutmayın. Bu sigorta kısaca DASK olarak bilinir.

Depremden Ne Kadar Zaman Sonra Eve Girilir?

Deprem sonrası akılda tutulması gereken en önemli sorulardan biri de "Depremden ne kadar sonra evime girebileceğim?" soru bu Büyük bir depremden sonra artçı sarsıntılar olabilir. Artçı sarsıntılar zamanla azalır ve gücünü kaybeder. Artçı sarsıntılar binalara ve terk edilmiş yapılara zarar verecek kadar büyüktür ve yapılar üzerindeki etkileri tahmin edilemez olduğundan, sarsıntı tamamen geçene kadar evlerden uzak durmak gerekir. Ana şok sırasında yapılabilecekler artçı depremlerde de yapılabilir.

Unutulmamalıdır ki kişinin can ve malını korumak için gerekli tedbirleri alması ve kurallara uygun hareket etmesi çok önemlidir. Hasarı en aza indirmek için, bir deprem anında ne yapılması gerektiğini bilmek önemlidir. Deprem anında yapılması gerekenleri takip ederek kendinizi ve sevdiklerinizi depremin yıkıcı etkilerinden koruyabilirsiniz.

Büyük bir depremden sonra artçı sarsıntılar meydana gelebilir. Artçı sarsıntılar ayrıca bina hasarına, deformasyona ve potansiyel olarak tehlikeli durumlara neden olabilir. Bu nedenle, sarsıntı tamamen geçene kadar binaya girmekten kaçınmalısınız ve bina hasar görmüşse evinizin dışında alternatif bir konaklama yeri seçmelisiniz.

Yaralıysanız, hemen ilk yardım uygulamalı ve ambulans çağırmalısınız. Su, elektrik ve doğalgaz tesislerinin kapatılması çok önemlidir. Kibrit veya çakmak gibi yanıcı nesneler kullanmayın. Deprem çantanızı ve mevsimlik kıyafetlerinizi alıp paniğe kapılmadan evden çıkın. Hasarlı binalara girilemez. Bu yapılar ciddi risk içermektedir.

Kapalı alandan çıktıktan sonra toplanma noktasına gitmeniz gerekecektir. Enkaz bulunduğunda, kurtarma personeli uyarılmalı ve onları engelleyebilecek herhangi bir durumdan uzaklaştırılmalıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar