Erteleme alışkanlığından Kurtulmanın Yolları |
Erteleme alışkanlığı, hemen herkesin muzdarip olduğu bir problemdir. Bu alışkanlık, kişinin hareket yeteneğini zayıflatarak ilerlemesine engeller.
Erteleme alışkanlığı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Fakat, erteleme nedeniyle ortaya çıkan en önemli sonuç, ertelediğiniz faaliyet veya görevin kısa bir süre sonra karşınıza tekrar çıkacak olmasıdır.
Erteleme Alışkanlığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları nelerdir? Sorusunu cevaplarken bazı önemli noktalara değinmekte fayda var. Ertelediğiniz her görev, kafamızın içinde arka planda beyninizin devamlı olarak meşgul olmasına neden olur. Dolayısıyla, bu alışkanlığı yenmek beyninizin ve düşüncelerinizin rahatlamasına da yardımcı olur.
Aşağıdaki bazı pratik adımları takip ederek bu sorunun üstesinden gelmek mümkün olacaktır.
1. To-Do List Oluşturun
2. Görevleri Yönetilebilir Parçalara Ayırın
3. İlk Önce Zor Görevleri Yaparak Başlayın
4. 5 Dakikada Tamamlama Kuralını Uygulayın
5. Uygun Bir Çalışma Ortamı ve Zaman Belirleyin
6. Dikkat Dağıtıcıları Ortadan Kaldırın
7. Ara Sıra Mola Verin
8. Mükemmeliyetçi Bir Kişi Olmaktan Kaçının
9. Kendinizi Çevrenizdeki İnsanlara Karşı Sorumlu
Şimdi erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları nelerdir? Soruna cevap verdiğimiz bu 9 başlığın detaylarına geçelim;
1. To-Do List Oluşturun
To-do list yani bir yapılacaklar listesi oluşturmak oldukça klasik ve akıllıca bir yöntemdir. Bu yöntemle yakın zamanda yapmanız gereken faaliyetleri yönetmeniz oldukça kolaylaşır.
To-do list oluşturarak özellikle bir gününüzü veya bir haftanızı daha kolay planlayabilirsiniz. Bu sayede, Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları açısından bize karmaşık gibi görünen görevleri daha iyi organize edebilir ve öncelik sırası belirleyebilirsiniz.
Bu yolda dikkat etmeniz gereken en önemli adımlardan biri, her bir görev için bitirme tarihi belirlemektir. Bitiş tarihi belirlemek, yapılacaklar listenizin aktif ve sürdürülebilir olmasını sağlar.
Listenizdeki her bir görevin tamamlanması size ivme kazandırır. Böylece, bir sonraki görevi yerine getirmek için kendinizi motive ederek daha iyi hissedebilirsiniz.
2. Görevleri Yönetilebilir Parçalara Ayırın
Herhangi bir göreve başlamadan önce motivasyonunuzun düşüklüğü hissettiğiniz anlar oldu mu? Muhakkak olmuştur! Bu durum genellikle, yapılması gereken işlerin ertelenmesi neticesinde sonuçlanır. Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları nelerdir? Sorunu cevaplamaya devam devam edelim.
Görevleri küçük parçalara bölmek ne kadar ilerlediğinizi görmenin etkili bir yoludur. Bu sayede ne kadar üretken olduğunuzu kolayca ölçebilirsiniz.
Erteleme alışkanlığının üstesinden gelmek için görevleri küçük parçalara bölmeyi ve bir bitiş tarihi belirlemeyi mutlaka denemelisiniz. Böylece, zorlu görevleri adım adım ve pratik bir şekilde yapmanın çok daha kolay olduğunu keşfedebilirsiniz.
Diğer yandan, erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları konusunda çoklu görevlerden de kaçmamız gerektiğini bilmek gerekir. Çünkü, efsane inanışların aksine insan beyni aynı anda yalnızca tek bir göreve odaklanabilir.
Tek bir göreve odaklanmak erteleme alışkanlığına karşı önemli bir direnç oluşturur. Dolayısıyla, büyük görevleri küçük görevlere bölmeli ve her bir görevi sırayla yapmayı alışkanlık haline getirmek gerekir.
3. İlk Önce Zor Görevleri Yaparak Başlayın
Çoğu insan için sabah saatleri iş verimi açısından önemlidir. Bu yüzden, zorlu bir görevi başarmak için bu zamanı mutlaka değerlendirmelisiniz.
Ayrıca, to-do listinizde yer alan zor görevleri sabah tamamlamak özgüveninize ciddi ölçüde katkı sağlar. Zor görevleri erken saatlerde bitirmek, kendinizi üretken hissetmenizi sağlar ve geri kalan görevleri ertelemenizi engeller.
4. Beş Dakikada Tamamlama Kuralını Uygulayın
Hayallerinize doğru ilerlerken bazen gerçekten yapmak istemediğiniz bir görevle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda erteleme alışkanlığınız devreye girer ve o görevi uzun bir süre yapmaktan kaçınabilirsiniz.
Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları nelerdir? sorusuna cevap ararken burada, zorlu bir görevle karşılaştığınızda onu daha küçük bölümlere ayırabilir ve ilk bölümü yalnızca 5 dakikada tamamlamayı deneyebilirsiniz. Böylece beyninizi kandırarak aslında belki de o görevin sandığınız kadar zor olmadığını keşfedebilirsiniz.
5. Uygun Bir Çalışma Ortamı ve Zaman Belirleyin
Görevlerinizi yaparken dikkat dağınıklığı yaşamamak için belirli bir çalışma ortamına sahip olmanız önemlidir. Ayrıca, çalışmak için size uygun bir çalışma zamanı da tespit etmeniz gerekir.
Evinizde, ofisinizde veya herhangi bir yerde ideal bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz. Ancak, çalışma ortamınızdaki dikkat dağıtıcı şeyleri mutlaka ortadan kaldırmanız gerekir. Bu konu hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları konusunu öğrenmeye devam ederken bu amaca hizmet edecek ideal çalışma ortamının yanı sıra ideal çalışma zamanının da belirlenmesi oldukça önemlidir. Günün hangi saatlerinde kendinizi verimli hissettiğinizi tespit ederek işe başlayabilirsiniz.
Bazı kişiler sabahları daha verimli çalışabilir iken bazıları geceleri daha verimli çalışabilir. Bu yüzden, ideal çalışma zamanınızı keşfederek görevlerinizi daha keyifli ve ertelemeden yerine getirebilirsiniz.
6. Çalışırken Dikkatin Dağılmasına İzin Vermeyin
İşlerinizin ertelemenmesine yol açan en önemli nedenler arasında dikkat dağıtıcılar yer alır. Dikkat dağıtıcı faktörlerin başında ise sosyal medya ve akıllı telefonlar gelir.
Hayallerinize ulaşmak istiyorsanız, dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırmanız gerekir. Ancak, bütün dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırmak oldukça zor olabilir. Bunu başarmak için bazı pratik yöntemleri deneyebilirsiniz. Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları
nelerdir? Devam edelim.
👉İlk olarak, dikkatinizi dağıtan durumları tespit etmelisiniz. Örneğin; akıllı telefon, sosyal medya, televizyon, müzik ve dijital oyunlar dikkatin dağılmasına etki eden oldukça önemli faktörlerdir.
👉İhtiyacınız olmayan tüm elektronik cihazları çalıştığınız yerden uzaklaştırmak gerekir. En azından bildirimleri kapatmak dikkatinizin dağılmasını önemli ölçüde azaltır.
👉Dikkatin dağılmasını engellemek için çalışma ortamınızın gürültüsüz olması da oldukça önemlidir. Eğer gürültüyü önleme imkanınız yoksa kulaklık kullanarak sözsüz müzik dinleyebilirsiniz.
7. Ara Sıra Mola Verin
Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları konusunda değineceğimiz bir diğer başlık, erteleme alışkanlığına meyil ettiren en önemli faktörlerden biri olan uzun soluklu bir çalışma programı uygulamaktır. Mola vermeden uygulanan bir çalışma programı içinde bulunduğunuz andan çabuk sıkılmanıza ve sonraki görevleri ertelemenize yol açar.
Mola vermeden çalışmak bir süre sonra odaklanma zorluğuna yol açar. Çünkü, başlangıçtaki enerji ve dikkatinizi uzun süre koruyamazsınız.
Çalışma programınızın içerisine belirli periyotlarla molalar yerleştirmek zihninizin dinlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur. Böylece, mola sonrasında işinizi daha odaklı bir şekilde ve ertelemeden yapabilirsiniz.
8. Mükemmeliyetçi Biri Olmaktan Kaçının
Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları nelerdir? sorusunun bir diğer yanıtı mükemmeliyetçilikten mümkün mertebe kaçmaktır. Çünkü mükemmeliyetçilik, iş ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir özelliktir. Her şeyi mükemmel yapma isteği pek çok işin ertelenmesine yol açar.
Herhangi bir işi mükemmel yapmak isteği çoğu zaman iyi bir hazırlık gerektirir. Bu nedenle, yeni bir işe başlarken adım atmaktan kaçınabilir ve bu yeni işi ertelemeyi tercih edebilirsiniz. Sonuç olarak, mükemmeliyetçilik yerine görevleri bölümlere ayırmak ve ertelemeden işe başlamak daha doğrudur.
9. Kendinizi Çevrenizdeki İnsanlara Karşı Sorumlu Tutun
Erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları nelerdir? Sorusunu cevabını cevaplarken son olarak şunları söyleyebilirim; kendinizi başkalarına karşı sorumlu tutun. Çünkü bir başkasına karşı sorumlu olmak kendinizi daha motive olmuş hissetmenizi sağlar. Bu yüzden, bir aile üyenize ya da bir arkadaşınıza hayalleriniz ile ilgili çalışma planlarınızdan bahsedebilirsiniz.
Hayalleriniz ve hedeflerinize yönelik çalışmalarınızdan başkalarına bahsetmek, o konuda bir bağlayıcılık oluşturur. Bu yol, sizi başkalarına karşı sorumlu tutarak işleri ertelemenizi engeller.
Yukarıda belirtiğimiz üzere erteleme alışkanlığından kurtulmanın yolları nelerdir? sorusuna 9 farklı yol ile ele aldık.
Erteleme alışkanlığı problemine çözüm bulmak adına size en uygun maddeden başlamak ve daha sonra diğer maddeleri öğrenmek daha faydalı olacaktır. Bu yöntemleri uygulayarak artık erteleme alışkanlığından kolayca kurtulabilirsiniz. Böylece, hayallerinize ulaşmak için daha doğru ve etkin adımlar atabilirsiniz.
2 Yorumlar
"Beş Dakikada Tamamlama Kuralını" biraz pomodoro tekniğine benzettim, keyifliydi, teşekkür ederim.
YanıtlaSilPomodoro tekniği temelde 25 dakika çalış 5 dakika hiç bir şey yapmadan sadece dinlen prensibine dayanır. 25 dakika çalış 5 dakika dinlen 1 pomodoro eder. 4 pomodoro 1 pomodoro setini oluşturur. Her pomodoro seti arasında ise 25-30 dakika dinlenmek faydalı olacaktır.
SilÖzetle;
1 pomodoro: 1x(25 dakika çalış 5 dakika dinlen)=30 dakika
1 set pomodo: 4x(25 dakika çalış 5 dakika dinlen)= 4x25=1 saat 40 dakika çalış, 4x5=20 dakika dinlenmekten oluşur.