Ders Çalışırken Önceliklerimiz Neler Olmalı?


ders çalışırken önceliklerimiz
Ders çalışırken önceliklerimiz neler olmalı?

Ders çalışırken önceliklerimizi belirlemek hedefimize ulaşmak açısından bize çok büyük fayda sağlayacaktır. Bu konu iki temel ana başlıkta ele alınmıştır.

Çalıştığımız Mekan Açısından Ders Çalışırken Önceliklerimiz

Ders çalışırken önceliklerimiz neler olmalı? sorusunu ilk önce mekan açısından ele alalım. Ders çalışırken mekan açısından  değerlendirdiğimiz de ders çalışılacak mekanın iyi havalandırılmış, dikkatinizi dağıtacak çevresel seslerden izole edilmiş, temizliği ve düzeni, çevrede dikkati dağıtacak uyaranların olmaması öğrenilen dersin verimli olması açısından önemlidir.

Ders çalışırken bulunduğunuz ortam iyi havalandırılmış olması önemli çünkü;

Ders çalışırken yeni şeyler öğrenirken veya öğrendiklerimizi pekiştirirken en çok enerjiyi beynimiz harcar. Beynimiz  bu enerjiyi elde etmek için yakıt olarak sadece glikoz kullanır. Glikozu yakmak için de oksijen gereklidir. Bundan dolayı da çalıştığımız ortamı belli aralıklarla havalandırmalıyız.

Ders çalışırken bulunduğumuz ortamı dikkati dağıtan seslerden izole etmek önemli çünkü;

Beyin temelde aynı anda birden farklı şeye odaklanamaz. O yüzden ders çalışırken de çalışılan mekanın seslerden arındırılmış olması önemlidir. Yoksa her ne kadar derse odaklanmaya çalışsak da çevresel sesler zaman zaman dikkatimizi dağıtacaktır. Dikkatimizin dağılması sonucu hem öğrenme verimimiz düşecek hem de derse odaklanmaya çalıştıkça beyin daha çok enerji tüketecek ve neticede daha çabuk yorulmuş olacağız. 

Ders çalışırken bulunduğumuz ortamı temiz ve düzenli tutmak önemli çünkü;

Etrafı pisliklerden arınmış bir ortamda hem daha sağlıklı kalırsınız hem de ders çalışmaya daha rahat odaklanırsınız. Çevre faktörü ders çalışırken önceliklerimiz arasında konsantrasyonunuzu etkileyen önemli bir faktördür. Temiz bıraktığımız ortamın kesinlikle dağınık olmasını istemeyiz. Bu yüzden etrafı düzenlemeliyiz. Bir silgiyi aramak için on beş dakika harcamayı hiçbirimiz istemeyiz değil mi.

Ders çalışırken bulunduğumuz ortamı dikkati dağıtacak uyaranlardan arındırmalıyız çünkü;

Bulunduğumuz ortamı seslerden izole etmek maddesinde belirttiğimiz üzere beynin odağını değiştirmek beynin fazla enerji tüketimine neden olacak ve neticede hem çabukca yorulmuş olacağız hem de beyin fazla enerji yaktığı için dikkatimiz ders çalışmaktan kolay olan uyarana kayacaktır. 

Dikkatimizi dağıtabilecek genel uyaranlar ve kısa çözümleri;

● Ders çalışma zamanınızı yakın çevrede bulunan insanlara bildirebilirsiniz. Böylede ders çalışırken çok acil bir durum olmadıkça çevrenizdeki insanlardan sizi rahatsız etmemelerini rica edebilirsiniz.

● Ders çalışmaya engel olan en önemli uyaranların başında telefonlar gelmektedir. Sizi en çok arayan kişilere ders çalıştığınız ve ara verdiğiniz zamanların listesini bildirmeniz bu konuda faydalı olabilir. Bir de telefonu sessize almanız, mümkünse uçak moduna almanız veya kapatmanız ders çalışırken önceliklerimiz  açısından iyi olur. Telefonu ders çalıştığımız ortamdan uzaklaştırmak da bu soruna bir çözüm olabilir. Ders çalışırken önceliklerimiz neler olmalı?

Kişisel Olarak Ders Çalışırken Önceliklerimiz

Ders çalışmak için yapılan çalışmaları yangına körükle gider gibi amansızca yapmayın.  Bu durum sizi hem ruhsal olarak hem de bedenen yoracaktır. Unutmayın sizi en iyi anlayacak olan gene sizsiniz. O yüzden kendi ihtiyaçlarınıza göre önceliği olan,, çalışmayı sevdiğiniz, başarılı olduğunuz derslere ya da başarısız olduğunuz derslere dikkat ederek bir program hazırlayın.

Ders çalışma evresinin zorluğuna ya da kolaylığına dalıp vaktinizi yalnızca bir masa üstünde oturarak harcamayın. Bedeninizin ihtiyaçlarını bilin. Mola vermeyi ihmal etmeyin. Bu sağlığımız için de önemli bir etkendir.

Ders çalışırken önceliklerimiz neler olmalı? sorusunu cevaplamaya devam ediyoruz.

Beynin ve diğer işlevsel fonksiyonların en verimli şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu gereksinimleri temin edin. Beslenmenize dikkat edin. Süreç zorlu da olsa hiçbir şey sağlığınızdan daha önemli değil. Hem bedeninizin uygun bir şekilde çalışması için besin kaynaklarını almış olması lazım. Yakıtını temin etmediğiniz bir makinenin çalışmasını bekleyemezsiniz.

Ders çalışma konusunda öneriler genelde ortak bir paydada buluşmuş olsa da aslında kişinin sağlayacağı en iyi ortamı gene kişinin kendi sağlar. Kendi ihtiyaçlarını bilmek, kendini tanıyor olmak sizi bir adımdan daha fazla öteye götürür. O yüzden tüm bunlardan önce kendinizi tanımakla başlayın.

Burası Önemli;

Yazımızın genelinde bahsettiğimiz ders çalışırken önceliklerimiz neler olmalı? sorusuna cevap ararken şu iki şeyi aklımızdan çıkarmamalıyız;

1-Beyinin yakıtı sadece glikozdur. Bu sebeple yediğimiz içtiğimiz şeylere dikkat etmeli ayrıca ders çalıştığımız ortamı bol bol havalandırmak gerekir.

2-Beynin biyolojik yapısı gereği aynı anda birden fazla şeye aynı anda odaklanamaz. Bu sebeple ders çalışırken odağını dağıtacak tüm engelleri ortadan kaldırmak dersten aldığınız verimi maksimum düzeye çıkaracaktır.

Ders çalışırken önceliklerimiz neler olmalı? sorusuna ekleme yapmak için yorum yapabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar