15 SORUDA: GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI


Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları

BU MESLEĞİ YAPABİLMEK İÇİN GASTRONOMİ OKUMAK ŞART MI?-1

Gastronomi okumak şart değil ancak bu meslekte ciddi bir şeyler yapmak ve bu meslekle daha fazla haşir neşir olmak, mesleğin hem arka planında olmak, eğitmen olmak, danışmanlık vermek, mutfak yöneticisi olmak gibi biraz daha kayda değer işler yapmak için eğitim almak büyük bir avantaj sağlayacaktır.

 AŞÇILIK VE GASTRONOMİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?-2

 Aşçılık bir ön lisans eğitimi, gastronomi ise bir lisans eğitimidir. Ön lisansın amacı; ara elemanlar, teknik elemanlar yetiştirmektir. Gastronomi eğitimi ise daha alanında uzman ve yetkin kişiler yetiştirmektir. Aşçılık bölümünden mezun olup mutfaklarda aşçı olarak çalışılabilir. Gastronomi bölümünden mezun olup mutfakların arka planında, yönetim alanında ya da bir medya alanında çalışılabilir. Ancak bunlar daha çok kişisel tercihler doğrultusunda gerçekleşebilecek meslek seçimleridir. Aşçılık bölümünden mezun olup yönetici olarak da çalışmak mümkündür. Aynı şekilde gastronomi okuyup sadece aşçılık yapmak da mümkün.

 GASTRONOMİ MEZUNLARI KOLAY İŞ BULABİLİR Mİ?-3

 Gastronomi mezunları kolay iş bulabilirler. Yeter ki çalışma azmi olsun.

 ÇOK İYİ PARA KAZANILIYOR MU?-4

 Akademik bir kariyer yapılmak isteniliyorsa çok iyi bir miktar kazanılamaz. Ancak mutfaklarda çalışma ile iyi bir gelir kazanılır.

 ÇALIŞMA ŞARTLARI ZOR MU?-5

 Çalışma şartları çalışılan mutfağa ve restorana göre değişir. Örneğin bir esnaf lokantasının aşçısı olmak ile restoran aşçısı olmak arasında minimum düzeyde farklılıklardan bahsetmek yanlış olmaz.

 BU BÖLÜM YETENEK İŞİ MİDİR?-6

 Okurken öğrenilebilecek bir bölümdür. Çünkü zaten öğrenmek için eğitim alınır. Ancak bu konuda yetenekli olmak onca mezun arasından daha ön planda olmayı ve kariyer basamaklarını daha hızlı çıkmayı kolaylaştırır.

 BU BÖLÜM İÇİN ÖZEL ÜNİVERSİTELERİN İMKÂNLARI DAHA MI GENİŞ?-7

 Maalesef evet. Bir devlet üniversitesinde bir bölüm veya bir ders işlenmesi için çoğu zaman bir projeksiyon cihazı yeterli iken mutfak eğitimi için bu yeterlilikten bahsedilemez. Mutfak eğitimi daha kapsamlı bir yatırım ister bu yüzden vakıf üniversiteleri devlet üniversitelerinden bir tık daha avantajlı. Ancak hem iyi mutfağı olan hem de iyi mutfağına sürekli gıda alan devlet üniversiteleri de var. Önceden araştırarak gitmekte fayda var.

 TAVSİYE EDİLEBİLECEK ÖZEL YA DA DEVLET ÜNİVERSİTELERİ!-8

 Vakıf Üniversiteleri: Yeditepe Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Okan Üniversitesi; Devlet Üniversitesi: Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi.

 BELLİ BİR YAŞTAN SONRA GASTRONOMİ OKUNUR MU, İKİNCİ ÜNİVERSİTE OLARAK OKUNABİLİR Mİ?-9

 Evet, okunabilir. Bu bölümü okuyan 40 yaş üstü ya da emekli bireyler de mevcuttur. MEB öğretmeni olup bu bölümü okuyan öğrenciler de keza mevcuttur. Her yaşta yapılabilir bir meslek.

 SINAVLAR DAHA ÇOK PRATİK AĞIRLIKLI MI OLUYOR?-10

 Teorik derslerin sınavları da teorik oluyor. Pratik derslerin sınavı da pratik oluyor. Gastronomi de sınavlar yiyerek test edilir, okuyarak değil.

 ÜNİVERSİTE OKUNMADAN AKADEMİ YA DA KURSLARLA AYNI ŞEYLERİ ÖĞRENMEK MÜMKÜN MÜ?-11

 Ne açıdan bakıldığına bağlı bir konu. Pratik açıdan oldukça avantajlı olabilir. Fakat bir mutfağın işleyişini tam anlamıyla kavramak, mutfaktaki neden sonuç ilişkisini anlamak için bir üniversite eğitimi kısa süreli bir akademik eğitimden daha iyi olacaktır.

 YURTDIŞI EĞİTİMİ!

 Yurtdışı eğitiminde özellikle son zamanlarda İspanya çok fazla öne çıkan ülke konumunda. Çok iyi okullara sahip. Fakat çalışılan ülkeye göre farklılıkları da var. Örneğin Fransa da çalışıp eğitim almak daha katı ve gelenekseldir. Ancak Amerika da ise daha temel ve modernize bir eğitim şekli vardır.

 VEJETARYAN YA DA VEGANLAR BU BÖLÜMÜ OKUYABİLİR Mİ?-12

 Evet, vejetaryen ve veganlar da bölümü okuyabilir. Yapılan hiçbir yemek öğrenciler tarafından yemeye maruz bırakılmaz. Fakat pişirmeyi bilmek önemli olur, yenilmese dahi.

 OKULLARDA YAPILAN YEMEKLERDE ALKOL KULLANIM ŞARTI VAR MI?-13

 Kullanım şartı yoktur. Eğer dersin konusu ise kullanılabilir. Kullanmak istemeyen öğrenciler için ise farklı seçenekler mevcuttur. Örneğin alkolün verdiği aroma tadı sirke ya da diğer alkolsüz ürünlerden elde edilebilir.

 MUTFAKTA MAKYAJ YASAK MI?-14

 Mutfakta makyaj yasaktır. Özellikle eğitim alırken, eğitim mutfaklarında makyaj, oje; erkekler için ise sakal yasaktır.

 GASTRONOMİ BÖLÜMÜNDE STAJLAR NASIL YAPILIYOR?-15

 Stajlar üniversitelerde genellikle iki şeklinde oluyor. Toplamda 120 ya da 150 güne yakın bir çalışma süresi bulunuyor. Stajların birini restoranda birini ise otelde yapmak eğitimcilerin önerileri arasındadır. Oteller çok fazla şey görmenin yanı sıra sistemi görme açısından da fayda sağlayacaktır. Ancak restoran da ise yoğun servis ve bir boğuşmaya tanık edip daha tecrübeli hareket edilmesine yardımcı olur.

 GASTRONOMİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TAVSİYELER!

 Bol bol yemek pişirilip kitap okunmalı. Ayrıca bol bol restoranlara gidip yemek yenilmeli. Yabancı dil öğrenmeli. Bütçeler de el veriyorsa hafta sonu farklı restoranlarda yemek yemek önemlidir. Farklı restoranlarda farklı şeflerin yarattığı menüyü deneyimlemek vizyon katar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar