Doğru Beslenmede Vitamin Ve Minerallerin Önemi

 Beslenme Türleri

Dengeli bir diyet, fiziksel ve zihinsel sağlığı sağlamak için doğru oranlarda meyve, sebze, kuruyemiş, tohum ve et içermelidir. Bu besinler, fiziksel ve zihinsel sağlığı destekleyen besinin en iyi kaynaklarıdır.

Tipik olarak besinler arasında yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler, diyet lifi, mineraller ve su bulunur. Bu elementler vücuda besin sağlar ve onu büyük hastalıklardan korur.

Dengeli Beslenmede Vitamin ve Minerallerin Önemi
Doğru Beslenmede Vitamin ve Minerallerin Önemi

Beslenmenin Anlamı Nedir?

Beslenme, büyüme ve metabolik faaliyetler için besin kaynaklarından enerji elde etmenin fizyolojik sürecidir. Sindirim başladığında, vücut bu besinleri emmeye başlar.

Genel olarak, iki geniş besin kategorisi vardır, mikro besinler ve makro besinler.

Kalsiyum, demir, vitaminler vb. Bu besinler gibi eser elementler, vücudun metabolik aktivitesi için gerekli bileşenleri genişletir. Ayrıca organları desteklemek için hasarlı dokuları onarır ve oluştururlar.

Makrobesinler vücuttaki en önemli enerji kaynağıdır ve gıdaların parçalanmasıyla üretilir. Protein, yağ ve karbonhidratlar gibi bileşikler makro besinler olarak kabul edilir.

Teknik olarak, vücut çoğu besin maddesini üretemez. Örneğin vücut, bir antioksidan olan e vitamini gibi yağda çözünen bileşikler üretemez. Bu nedenle bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için e vitamini yönünden zengin sebze ve meyveleri tüketmeleri gerekmektedir.

Beslenme türleri, iki kategoride inceleyebiliriz….

Ototrofik ve Heterotrofik Beslenme Arasındaki Fark Nedir?

Ototrofik Beslenme

Ototrofik beslenme terimi, kendi kendine "oto" ve beslenme için "trofik" olmak üzere iki terimi birleştirir. Bu kategoriye giren organizmalar, güneş ışığından enerji yakalayan klorofil adı verilen yeşil bir pigment içerir.

Bu işlem sırasında organizma karbondioksit, su, mineral tuzları vb.

Yiyeceklerini inorganik minerallerle hazırlarlar. Bitkiler hayatta kalabilmek için bu besini glikoza dönüştürür. Bütün bu sürece fotosentez denir.Kimyasal beslenme, organizmaların kimyasal reaksiyonlar yoluyla organik gıdaları sentezlediği bu beslenme modelinin bir parçasıdır. Yiyecekleri parçalamak için hidrojen sülfat, demir, nitratlar vb. Kullanın. Nitrifikasyon bakterileri gibi substratları kullanırlar, kükürt bakterileri kemoototrof örnekleridir.

Heterotrofik Beslenme

Heterotroflar bağımsız olarak yiyecek üretemezler ve besin kaynakları için bitki ve hayvanlara bağımlıdırlar. Grup, yiyecek seçimlerine ve diyete göre üç kategoriye ayrıldı.

Homozoik - bu organizmalar, gerekli besinleri emmek için bitki ve hayvanlarla beslenir. Etçil, omnivor, otçul, koprofagus vb. Homozoik beslenme düzenlerinin alt kategorilerinden bazılarıdır.

Simbiyoz - bu modda, iki veya daha fazla organizma yiyecek için birbirine bağımlıdır. Simbiyoz, parazitlik ve karşılıklılık bu beslenme tarzının bir parçasıdır.

Saprotrofik - bu yaratıklar ölü ve çürüyen maddelerle beslenir. Bakteriler, mantarlar, solucanlar vb. Saprofitik beslenme şeklini takip eder.

İnsanlar heterotrofik bir diyet uyguladıkları için, temel besinler için meyve, sebze ve ete güvenirler. Beslenme uzmanlarının besleyici yemekler yemeyi önermelerinin ana nedeni budur.

İnsanların Ne Tür Beslenmeye Ihtiyacı Var?

 1. Karbonhidratlar

Karbonhidratlara ayrıca karbonhidratlar veya şekerler denir. Disakaritler, monosakaritler veya polisakaritler gibi monomerlerin sayısına göre farklılık gösterirler. Pirinç, erişte, ekmek, tahıl ürünleri ve diğer karbonhidratlar gibi yiyecekler karbonhidrat bakımından zengindir.

Bunun nedeni, vücudun karbonhidratları, beyin ve vücut fonksiyonlarını destekleyen glikoza ayırmasıdır. Ayrıca vücudun proteini enerjiye parçalamasını önleyerek kas kütlesi kaybını da önlerler. Bu nedenle kompleks karbonhidratlar tüketmek kişiyi daha uzun süre tok tutabilir ve kilosunu yönetebilir.

2. Protein

Amino asitleri oluşturan bir grup moleküldür. Protein kas oluşturmaya ve enzimler ve hormonlar üretmeye yardımcı olur. İnsan proteininde, yaklaşık 10'u diyetten emilen yaklaşık 20 amino asit vardır.

Vücudun yeni proteinler yapmak ve hasarlı olanları onarmak için amino asitlere ihtiyacı vardır. Yumurta, kırmızı et, süt ürünleri, fasulye ve kuruyemiş gibi çeşitli yiyecekler protein ihtiyacını karşılayacaktır.

3. Yağlar

Yağ hücre büyümesini desteklemek ve vücuda enerji sağlamak için gereklidir. Vücut vitaminleri emmek için yağ kullanır. Vücuda enerji sağlar ve organları hasardan korurlar. Yağın vücudu sıcak ve enerjili tuttuğu bilinmektedir.

Çoğu zaman, doymuş ve doymamış yağ içeren yiyecekler bulunabilir. Tereyağı, deniz ürünleri, peynir, hindistan cevizi yağı, çikolata vb. Doymuş yağ oranı düşük yiyecekleri yemek her zaman daha sağlıklıdır.

4. Su

Herkesin günde 2 litre suya ihtiyacı vardır. Kan, idrar ve terin temeli olan sindirim sularının oluşmasına yardımcı olur. Ek olarak, vücut ısısını düzenlemek için su gereklidir.

5. Mineraller

Mineraller, güçlü kemikler oluşturmaya ve sağlıklı bir kalp atış hızını korumaya yardımcı olan temel mikro besinlerdir. Sodyum, klorür, magnezyum, kükürt, fosfor ve kalsiyum insan vücudu için önemli minerallerdir.

6. Lif

Diyet lifi, sindirime yardımcı olan bir karbonhidrat veya polisakkarittir. Bununla birlikte, vücut liflerden herhangi bir besin veya kalori almaz. Bununla birlikte, toksik atıkların sindirim sisteminden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.Ayrıca bağırsak hareketlerini düzenler ve vücudun kanser riskini ortadan kaldırır. Tam tahıllı ekmek, buğday, kepek, fındık, sebze vb. Zengin lif kaynaklarıdır.

7. Vitaminler

Temel küçük besinlerdir. Normalde vücut vitamin üretemez. Bu nedenle diyette tüketilmelidir.

Suda çözünür ve yağda çözünür olarak ikiye ayrılırlar. D, a, e ve k vitaminleri böbreklerde dolaşan ve kolayca atılan yağda çözünen vitaminlerdir.

Folik asit, riboflavin, c vitamini, b12 vitamini, b6 vitamini, niasin ve tiamin, vücudun hücrelerinde depolanan suda çözünür vitaminlerdir.

Bazı Sağlıklı Besin Kaynakları Nelerdir?

Vitaminler - yapraklı yeşil sebzeler, süt, kümes hayvanları, yumurta, balık, fındık, tohumlar harika vitamin kaynaklarıdır.

Mineraller - ıspanak, muz, yumurta sarısı, fındık ve tohumlar, güçlendirilmiş tahıllar vb.

Protein - tavuk, balık, hindi, mercimek, süt ve yumurta.

Lif - meyve, darı ve filizler.

Karbonhidratlar - pirinç, ekmek, kepekli tahıllar vb.

Yağlar - fındık, doymamış yağlar vb. Onlar iyi bir yağ kaynağıdır.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar