Tutkunuzu Bulmak İçin Ne Yapmalısınız?

Tutkumuzu bulmak için ne yapmalıyız?
Tutkunuzu Bulmak İçin Ne Yapmalısınız?


Tutkunuzu bulmak için o ilk adımı atmalı ve bir an önce harekete geçmelisiniz. Tutkunuzun ne olduğunu şu an bilmeseniz de bazı yöntemlerle onu keşfetmeniz artık mümkün.


Tutkunuzun peşinden gidin cümlesini daha önce belki de defalarca duymuşsunuzdur. Peki, sizi heyecanlandıran ve hayallerinizin peşinden gitmenizi sağlayan tutkuyu nasıl bulabilirsiniz?


Tutkunuzu Nasıl Bulabilirsiniz?


Hayatınızdan memnun olmadığınızı ve sıkışıp kaldığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Bu durumda mutsuz olma durumunuz kaçınılmazdır.


Tutkunuzu keşfederek potansiyelinizin farkına varmanız ile beraber hayatınız çok daha anlamlı hale gelecektir. İşte, tutkunuzu bulmak için yardımcı olacak pratik yöntemler:


Tutkunuzu bulmak için beyin fırtınası yapın

Değerlerinizi önemseyin

Yeteneklerinizin farkına varın

İlgi alanlarınızı netleştirin

Çocukluk tutkusunu yeniden canlandırın

Harekete geçin

Benzer tutkulara sahip kişileri bulun ve onlardan destek alın

Netleştirdiğiniz ilgi alanlarına zaman ayırın

Karşılaşacağınız zorluklar karşısında sabırlı olun

Konfor alanınızdan çıkın


Şimdi de bu listede belirttiğimiz yöntemleri sırasıyla ayrıntılı olarak başlıklar halinde açıklayalım.


1. Tutkunuzu Bulmak İçin Beyin Fırtınası Yapın


Tutkunuzu bulmak için öncelikle yaşamınızı ve yaptığınız bütün faaliyetleri gözden geçirmelisiniz. Hobilerinizi veya diğer aktiviteleri yaparken ne kadar keyif aldığınız çok önemlidir.


Başkalarına en çok bahsettiğiniz konular, tutkunuzu bulma açısından önemli birer ipucudur. Gündeme en çok getirdiğiniz ve çevrenizdeki kişilere anlatırken keyif aldığınız aktiviteler genelde tutkuyla yaptığınız aktivitelerdir.


Tutkunuzu bulmak için genelde hangi konularda okuma veya izleme yaptığınızı tespit etmelisiniz. Bu sayede ilgi duyduğunuz konuların ve dolayısıyla tutkularınızın farkına varabilirsiniz.


Ayrıca, okumaktan hoşlandığınız kitapları, izlediğiniz video veya programları, para ve zaman harcadığınız aktiviteleri göz önünde bulundurarak aralarında benzerlikler olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Örneğin, sanatla ilgili kitapları okumak veya aktivitelere katılmak hoşunuza gidiyorsa sanatsal bir tutkunuzun olduğunu keşfedebilirsiniz.


Eğer kariyer tutkunuzu bulmak istiyorsanız, iş yaşamında size en çok keyif veren işleri göz önünde bulundurmalısınız. Böylece, kolay bir şekilde kariyer hedeflerinizi belirleyebilirsiniz.


Beyin fırtınası yaparken gerekirse bazı notlar alarak düşünmeyi deneyebilirsiniz. Aklınıza gelen fikirleri yazılı hale getirmek düşünme potansiyelinizi artırır.


2. Değerlerinizi Önemseyin 


Değerler, tatmin duygusu yaşamanıza yardımcı olan temel inançlarınızdır. Tutkunuzu bulmaya çalışırken, değerlerinizle uyumlu olmasını sağlamak kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlar.


Sevgi, saygı, güven, üretkenlik, aile ve şefkat gibi değerlerinizle uyumlu bir tutkunuzu bulmak için beyin fırtınası yapmanız gerekir. Çözmek istediğiniz problemler ve ulaşmayı planladığınız kariyer hedefleri için çeşitli fikirler ortaya koyabilirsiniz. Örneğin, bir yazar olmayı ve fikirlerinizi diğer insanlarla paylaşmayı amaçlayabilirsiniz. Ayrıca, seyahat etmekten hoşlanıyorsanız yeni yerler görme tutkunuzu hayata geçirebilirsiniz.


3. Yeteneklerinizin Farkına Varın


Yetenekli olduğunuz herhangi bir konu, gerçekten tutkulu olduğunuz alanı gösteren bir ipucu olabilir. Yazma, hitabet, resim yapma veya müzik aleti çalma gibi sahip olduğunuz yetenekleriniz üzerinde beyin jimnastiği yapabilirsiniz.


Diğer yandan, bir konuda tutkulu olmak için o alanda mutlaka yetenekli olmanıza gerek yoktur. İlgilendiğiniz aktiviteyi keyifle yapmanız tutkunuzu bulmak için yeterlidir. 


4. İlgi Alanlarınızı Netleştirin


İlgilendiğiniz konuları tespit ettikten sonra, aralarından sizin için en önemli olanları seçmeniz gerekir. Bunların en çok heyecanlandığınız konular olmasına özen göstermelisiniz. 


Ayrıca, bütün ilgi alanlarınızın peşinden gitmek çoğu zaman stresli ve yorucu olabilir. Çok fazla aktiviteyi aynı anda yapmaya çalışmak hangi alanlarda geliştiğinizi görmenizi engeller.


Bu nedenle, hayallerinizdeki kariyer veya yaşam tarzı için en uygun aktivitelere odaklanmanız daha akıllıcadır. Böylece geleceğinize doğru daha hızlı yol alabilirsiniz.


5. Çocukluk Tutkusunu Yeniden Canlandırın 


Çoğu kimse büyüdükçe, çocukluk hayallerinin mantıksız ve saçma olduğunu düşünür. Aslında bu gelişmenin önündeki en büyük engellerden biridir.


Çocukken yapmaktan zevk almanıza rağmen yaşınız ilerledikçe yapmayı bıraktığınız aktiviteleri gözünüzde canlandırmayı deneyebilirsiniz. Örneğin; resim yapmayı, bir şeyler yazmayı veya teknolojik aletlerle uğraşmayı seviyor olabilirsiniz. 


Çocukluk tutkularınızı yeniden canlandırmak için bu aktiviteleri yapmayı tekrar deneyebilirsiniz. Böylece, yapmaktan hala keyif aldığınız aktiviteleri belirleyerek onları yeniden tutkunuz haline getirebilirsiniz. Şimdi de tutkunuzu bulmak için bir sonraki başlığa geçelim.


6. Harekete Geçin


Pek çok kişi bir hayali veya tutkusu olmasına rağmen onlara ulaşmak için asla harekete geçmez. Fakat, çoğu zaman bunu engelleyen tek neden harekete geçmemektir..


Herhangi bir alandaki tutkunuzu keşfetmek için kişisel ataleti yenip harekete geçmelisiniz. Yeni fırsatlara açık olmalı ve ilgi duyduğunuz aktiviteleri yapmaya devam etmelisiniz. 


Daima açık fikirli olmak tutkunuzu keşfetmenize yardımcı olabilir. Dolayısıyla, yeni kariyer fikirlerine açık olmalı ve yaşam tarzınız için uygun aktiviteleri belirlemelisiniz 


7. Benzer Tutkulara Sahip Kişilerden Destek Alın


Sizinle aynı ilgi alanlarına sahip kişilerle fikir alışverişi yapmak tutkunuzu keşfetmek adına etkili bir yöntemdir. İlgi duyduğunuz ve hoşlandığınız herhangi bir konuda size mentörlük yapabilecek birisini de bulabilirsiniz.


Sizinle aynı konulara ilgi duyan ve sizden daha tecrübeli kişilerle konuşarak bilginizi artırabilirsiniz. Mentor olarak profesyonel kişilerin yanı sıra arkadaşlarınızdan ve hatta aile üyelerinizden bile destek alabilirsiniz.


8. İlgi Alanlarınıza Zaman Ayırın


Tutkularınızı bulmak için en iyi yol onlara zaman ayırmaktır. İlgi alanlarınıza ve hobilerinize zaman ayırmak daha iyi odaklanmanıza yardımcı olur.


Ayrıca, hobilerinize ve tutkulu olduğunuz diğer alanlara daha fazla zaman ayırmak için dikkat dağıtıcıları hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Örneğin; sosyal medyada vakit geçirmek ve televizyon izlemek gibi olumsuz alışkanlıklarınızdan kurtularak bunu başarabilirsiniz.


9. Zorluklar Karşısında Sabırlı Olun


Tutkunuzu keşfetme sürecinde birtakım zorluklar yaşayabilirsiniz. Fakat, bu zorluklar karşısında pes etmemeli ve çalışmaya devam etmelisiniz.


Tutkularınızı keşfetmek ve onları hayatınıza uyarlamak için zaman harcamanız gerekir. Bu yüzden yeterince çaba sarf etmeli ve başarısızlıkları birer öğrenme deneyimi olarak kabul etmelisiniz.


Diğer yandan, bazen vazgeçmeniz gerektiğinin farkına varmalısınız. Daha önce tutkulu olduğunuz bir aktivite artık sizi mutlu etmiyorsa farklı bir aktiviteye geçmeyi denemelisiniz. Şimdi de tutkunuzu bulmak için son başlığa geçelim.


10. Konfor Alanınızdan Çıkın


Konfor alanında kalmak kolaydır. Fakat, bu durum tutkunuzu keşfetmenize ve tutkunuz yönünde ilerlemenize engel olur.


Denemek istediğiniz yeni aktiviteler varsa, konfor alanınızdan çıkmalı ve yeni bilgiler öğrenmelisiniz. Bu amaçla kendinizi zorlayarak daha önce denemediğiniz yeni bir şey yapmayı denemek oldukça faydalıdır.


Konfor alanınızdan çıkmak ve yeni bir şeyler denemek için günlük rutinlerinizin dışına çıkmalısınız. Eğer, hoşlandığınız bir sanat dalı varsa küçük adımlarla onu gerçek tutkunuz haline getirebilirsiniz.


Özetle; tutkunuzu keşfetmenin daha pek çok yolu olabilir. Ancak, yukarıdaki adımları deneyerek bu konuda önemli bir mesafe katledebilirsiniz. Tutkularınızı keşfetmek ise hayallerinizi bulmaya ve onlara yardımcı olur.


Yorum Gönder

0 Yorumlar