İyi Bir Okur Olmak İçin Neler Yapılabilir?

İyi Bir Okur Olmak İçin Neler Yapılabilir?
 

Yetişkinler için iyi bir okur olmanın en güzel yolu kitap okumayı sevmekten geçmektedir. Kitap okumayan toplum körelmiş ve bilgisiz bir toplumdur. Özellikle üniversiteyi yeni bitirmiş yetişkin bireyler düzenli olarak her gün kitap okumaya zaman ayırmalıdır. Çünkü kitap okumak hem zihni hem de ruhu dinlendirmeye yardımcı olur. Kitap okuyan yetişkin insanların ufku daha geniştir. Herhangi bir karmaşık olay karşısında daha sağlıklı ve daha çözüm odaklı hareket etmiş olurlar.

Düzenli olarak günde en az 45 dakika kitap okuyan yetişkin bireylerin zeka kapasitesi, bilgi birikimi ve kelime darağacı daha gelişmiş olur. Özellikle düzenli olarak kitap okuyan bireylerde yaratıcılık ve odaklanma gücü her zaman daha fazladır.

İyi bir okur olmak için bol bol kitap, dergi, gazete okumak oldukça önemli hususlardan biridir. Bunun yanı sıra kitap okuyarak stresi, yorgunluğu, halsizliği ve depresyonu azaltan pek çok okur vardır. Özellikle gündelik hayatın yoğunluğu ve karmaşası içerisinde stresli, gergin ve yorgun bir dönemden geçiyorsanız mutlaka kitap okumanız gerekmektedir.

Bilgi birikimini yükseltmesinin yanı sıra yaratıcı düşünme ve hayal gücünü geliştirme yeteneğinizi de ilerletme fırsatı sunan kitaplar aynı zamanda bireyin karmaşık olaylar karşısında daha fazla empati kurmasına da zemin hazırlamış olurlar.

İyi bir okur olmak için özellikle yetişkin bireylerin kitap okuma esnasında başka işler ile ilgilenmemesi gerekir. Kitap okurken herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketmek, yüksek sesle müzik dinlemek, kalabalık ve gürültülü ortamda yer almak okurken dikkat dağınıklığına ve can sıkıntısına sebep olmaktadır.

İyi bir okur olmanın bir diğer yolu her nerede olursanız olun boş zamanlarınızda kitap okumaya zaman ayırmaktan geçer. Otobüste, evde ya da bahçede çok rahatlıkla kitap okunabilir. Kitap okumanın yaş sınırı olmadığı gibi zamanı ve mekanı da yoktur.

Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek iyi bir okur olmanın en önemli özelliğinden biridir. İyi bir okur olabilmek için etkili kitap okuma yöntemlerini yapmalısınız. Okumuş olduğunuz kitabın ana fikrini, konusunu, özetini, yazarın hayatını ve anahtar kelimeleri mutlaka tespit etmelisiniz.

Kitap okuyan yetişkin bireyler kendilerine daha fazla öz güven duyarlar. Okuma, anlama, yorumlama ve eleştirel düşünme yetenekleri daha fazla gelişmiştir. Zihin egzersizleri yapmış olurlar. Bir işe odaklandıkları zaman sorun yaşamazlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar