Sabah Erken Kalkmanın Sırları ve Faydaları

Erken Kalkmanın Faydaları
Sabah Erken Kalkmanın Sırları ve Faydaları

Paul Valery’nin bir sözü der ki, “Hayallerini gerçekleştirmenin en iyi yolu, uyanmaktır”. Sabahları erken kalkmanın sayısız faydası mevcut. Başarılı insanların en belirgin ortak özelliklerinden birisi de hepsinin sabahları erken kalkmasıdır. 

Milyon dolarları olan insanlar bile sabahları erken kalkarken, tembel insanlar yataktan bir türlü çıkamıyor. Peki? Sizce bu insanlar neden sabahın 5’inde 6’sında ayaktalar?


Halbuki bazı zengin insanlar artık ömrü boyunca çalışmasa yetecek parası varken, hatta ondan sonraki onlarca kuşağa bile yetecek bir para kalmasına rağmen hala erken kalkıyorlar. 


Peki bunu nasıl yapıyorlar? Gelin, bu yazımızda sizlere sabahları nasıl erken kalkabileceğinizden bahsedelim.


Öncelikle erken kalkmanız, geçireceğiniz günün kalitesini doğrudan etkiler. Motive ve enerjik bir şekilde uyanmanız da oldukça önemli. Daha fazla uyuyarak hayatınızı ertelemekten vazgeçmelisiniz. Konfor alanından çıkmayan insanların başarılı olması da mümkün değil. Peki kolay bir şekilde nasıl erken kalkabilirsiniz? Gelin başlayalım.


1. Gece yatmadan önce KESİNLİKLE mavi ekrandan uzak durun!


Eğer yatmadan önce “sosyal medya” üzerinde zaman geçiriyorsanız lütfen BUNU YAPMAYIN. Sosyal medya’nın ne kadar zamanınızı çaldığını ve ne kadar BOŞ olduğunu anlatmayacağım. Sadece gece de değil, mümkünse gün içerisinde de zamanınızı boş yere tüketen şeylerden uzak durun. 


Mavi ekran konusuna gelecek olursak, telefon bilgisayar ve tablet ekranları gibi dijital ekranlar size mavi ışık gönderir. Bu mavi ışık da, beyninizdeki uykuyla alakalı bazı hormonları zayıflatır ve uykunuzu açar. Eğer yatmadan önce telefona bakma alışkanlığınız varsa bunu bırakmalısınız. Eğer zorunlu sebeplerden bakmanız gerekiyorsa da mutlaka ekranı “en sarı” özellikte kullanın.


Yeni çıkan pek çok teknolojik cihaz bu konuda size yardımcı olabiliyor.Örnek olarak, iPhone’lardaki “night shift” özelliğini verebiliriz. Bu özellik sayesinde mavi ışık bir nebze olsun azalıyor ve uyku kaliteniz artmış oluyor. Ancak bizden tavsiye, yatmadan en az 3 saat öncesinde teknolojik cihazlarla vakit geçirmeyi bırakın. Çünkü bu cihazlar sizin uykunuzu kaçıracak düzeyde hem ışık hem de sinyal yolluyor.


2. Yattığınız odada teknolojik herhangi bir şey olmasın.


Eğer telefonunuzu baş ucunuza koyup alarmıyla uyanıyorsanız bu alışkanlığınızı da değiştirmenizi öneririz. Çünkü yattığınız odada radyasyon ve manyetik alan yaratan bir cihaz yine sizin uyku kalitenizi düşürecektir. Peki ne yapabilirsiniz? 


Eskilerde olduğu gibi, yani bundan birkaç yıl öncesinde yaptığınız şekilde çalar saatle uyanın. Telefon alarmına göre daha etkili bir uyandırma yöntemi olmasına karşın, yattığınız odada manyetik alan yaratan ve radyasyon yayan cihazların olmaması da uyku kalitenizi büyük ölçüde iyileştirecektir. Bu sayede sabahları daha kolay bir şekilde kalkmanız mümkün.


3. Yatmadan önce tükettiğiniz şeylere dikkat edin.


Eğer sigara kullanıyorsanız, belki de sigarayı bırakmanız için oldukça mantıklı bir sebep olacak. Çünkü yatmadan önce sigara içtiğiniz zaman, vücudunuza giren nikotin sizi uyarıcı bir etkiyle sarıyor. Uyuduğunuzda ise, tekrar uyanmanız oldukça zorlaşıyor.


Özellikle yattığınız odada sigara içiyorsanız, havanın kirlenmesinden hatta zehirlenmesinden dolayı sabahları erken ve rahat kalkmanız neredeyse imkansız bir hal alıyor. Bundan dolayı yattığınız odanın muhakkak temiz bir havası olduğuna dikkat edin. 


Ayrıca yatmadan önce çay, kahve, kola vb. gibi kafein içeren içeceklerden de uzak durun. Bazı vitamin haplarının da vereceği enerjiden ötürü, eğer doktorunuzun ek bir önerisi yoksa sabahları alın. Elbette bu değişikliği yapmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Ayrıca gece yatmadan hemen önce yemek yemeniz de sabah erken kalkmanızı zorlaştıracaktır.


4. Her gün aynı saatte yatmaya çalışın.


Düzensiz olan bir uyku döngünüz varsa, ilk başta bunu ele alın. Düzenli olarak aynı saatte yatağa girdiğinizde, sabahları kalkmanız daha kolay olur. Çünkü biyolojik olarak vücudunuz buna alışacak ve uyanma saatinizi de zamanla erkene alabileceksiniz. 


18 yaş üstüyseniz günlük olarak 6 saatlik uykunun yettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Eğer düzenli bir uyku döngünüz varsa ve sabahları hala erken kalkamıyorsanız bir uyku uzmanından yardım almanız mantıklı olabilir


 5. Amacınızı belirleyin.


Sabahları erken kalkmanız için geçerli bir amacınız olmalı. Herkes uyurken, aslında siz bir adım önde olacaksınız, ilk başta bunun farkında olmalısınız. Genel olarak insanların 8 saat uyuduğunu göz önüne alırsak, sizin her gün az olarak uyuyacağınız 2 saat, yılda 730 saat yani ekstra 30 gün demek! Bu 30 günü iyi planlayarak harika şeyler yapabilirsiniz.


Kişisel gelişimle ilgili içerikler izleyebilir veya yazılar okuyabilirsiniz, uğraştığınız bir proje varsa onunla ilgili çalışabilirsiniz, kendi işinizle ilgili planlamalar yapabilirsiniz veya uğraştığınız alanla ilgili farklı çalışmalar yapabilirsiniz. Bu kısım tamamen size kalmış. 


Erken kalkmayı alışkanlık haline getirene kadar, size en keyif veren şeyleri sabah yapmaya başlayın. Gerekirse bu şey “boş” olarak nitelendirdiğimiz, zamanı öldüren bir şey olsun. Bunu yaptığınızda bile eğer sizin motivasyonunuzu yükseltecekse ilk zamanlarda uygulamaya devam edebilirsiniz.


Bir eylemin alışkanlık haline dönüşmesi için minimum 21 gün kuralını göz önüne alırsak, ilerleyen zamanlarda daha farklı şeyler için plan yapabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar