Akıllı Şehir Uygulamaları İçin Neler Gerekli?

akilli-sehir-uygulamasi

Akıllı Şehir Uygulamaları İçin Neler Gerekli?

Akıllı şehirler, kent düzeninin ileri teknolojiyle sağlanması anlamına gelmektedir. Akıllı şehirler, bölgesel ihtiyaçlara göre şekillenmektedir ve bu şehirlerin ortak amaçları vardır. O amaçları şu şekilde sıralayabiliriz:

l Çevre kirliliğinin en aza inmesini sağlamak,

l Hem güvenlik hem de trafik sorunlarını azaltmak ve de ortadan kaldırmak,

l Tükenmiş olan enerji kaynaklarını verimli ve geri dönüşümlü hale getireb

ilmek,

l Bozuk kentleşmenin ortaya çıkardığı, doğaya ve insana zarar veren pek çok sorunu azaltmak ve de ortadan kaldırmak,

l Akıllı sistemler sayesinde şehirleri, mahalleleri, evleri belli bir düzen içinde tutmak, hatta dünyayı da belli bir kontrol içinde tutarak daha da yaşanır hale getirmek,

l Kişilerin daha sağlıklı, daha güvenli ve daha kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamak.

Akilli Şehir Uygulamaları İçin Gerekenler

İşte Akıllı Şehir Uygulamaları İçin Gerekenler

Akıllı şehir uygulamaları için gerekli pek çok durumdan söz edebiliriz. O durumlar şu şekildedir:

l Akıllı şehir uygulamaları için öncelikle, şehirlerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilecek olan akıllı altyapı sistemlerini oluşturmak lazım. Bu da teknolojinin imkanlarından yararlanarak sağlanmalıdır. En son teknoloji ağlarla şehirlerin altyapılarını donatmak gerekmektedir.

l Akıllı şehir uygulamaları için verilerin de çok önemli olduğunu belirtmek isteriz. Kişiler, ne kadar çok veriyi akıllı sistemlere yükler ise bir o kadar da kolay ve de hızlı çözümler elde edebilmektedir.

l Şehirlerin gerçek anlamda akıllı şehir olabilmesi için şehir binalarının bile mutlaka akıllı sistemlerle yapılandırılması gerektiğini de söylemek isteriz.

l Şehir yaşamının neredeyse her alanında akıllı uygulamaların kullanılması gerekmektedir. O alanlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

l Aydınlatma

l Trafik

l Su kaynakları

l Geri dönüşüm

l Güvenlik

l Eğitim

l Hava kirliliği

l Ulaşım

l Enerji kaynakları

Akıllı şehir uygulamalarında belirli bir düzen oluşturulmalıdır. Bu düzen ise bölgede yaşayan halkın çok iyi bilgilendirilmesi ve de katılımının sağlanmasıyla yapılmalıdır. Söz konusu konuda, Singapur’un en iyi örnek olduğunu belirtmek isteriz. Singapur’da kişiler, yüksek yaşam kaliteleri için gerekli görülen yerlerde kendi yaşantılarından ve bireysel özgürlüklerinden ödün vermektedir.

Akıllı Şehir Ne Anlama Geliyor?

Dünyada ve Türkiye’de Akıllı Şehir Uygulamaları

Dünyada akıllı şehir uygulamalarında dikkat çeken şehirler bulunmaktadır. O şehirleri şu şekilde sıralayabiliriz:

l Singapur

l Amsterdam

l New York

l Barcelona

l Londra

l Oss

l Hong Kong

l San Francisco

l Viyana

l Kopenhag

l Tokyo

Singapur, dünyanın en akıllı şehirleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Sürücüsüz yani otonom araçlar ile hem toplu taşıma sistemi hem trafik hem de çevre için önemli bir katkı sağlamaktadır. Aslında Singapur’un akıllı şehir olmasının çok önemli bir sebebi bulunmaktadır. Bu önemli sebep ise, Singapur’un vatandaşlarıyla oldukça sıkı bir işbirliği içerisinde olmasıdır.

Türkiye’de İstanbul, akıllı şehir uygulamalarında ön plana çıkan şehirler arasında yer almaktadır. İstanbul’un bu konudaki bazı projelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

l Atık yönetimi yapmakta olan Çevre Kontrol Merkezi,

l İstanbul’u kameralarla izlemekte olan Trafik Kontrol Merkezi,

l Araç Takip Coğrafi Bilgi Sistemi,

l Gün geçtikçe daha da büyüyen raylı sistem ağı.

Bursa da akıllı şehir uygulamalarında öne çıkan şehirler arasındadır. Tramvay güzergahında uygulanmakta olan akıllı sinyalizasyon sistemi ile tramvay hattındaki trafik ışıklarının otomatik bir şekilde kırmızı olarak yanmasını, hem araçların hem de tramvay trafiğinin akışındaki düzeni, bu önemli uygulama için örnek olarak verebiliriz.

Türkiye' de Akıllı Şehirler

Anahtar Kelimeler: akilli-sehir-uygulamasi, Akıllı şehir ne demektir, Akıllı şehir uygulamaları hakkında merak edilenler, akıllı şehir uygulamaları için gerekenler, Dünyada ve Türkiye’de akıllı şehir uygulamaları

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar