Yapay Zeka Teknolojisi


Yapay Zeka İle Neler Yapılabilir?

Yapay Zeka

Yapay zeka teknolojisi, teknolojide en hızlı büyüyen alandır. Kendi kendine giden arabalar oluşturmak, doktorların hastalığı teşhis etmesine yardımcı olmak ve hatta suçu tahmin etmek için kullanılıyor. Tabiki olasılıklar sonsuzdur, ancak günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisi nedir? Ne olacaktır?... gibi soruların cevabını bu bilgiler doğrultusunda ve de gelecekte gidebileceği yönü görebilmek ve tahminlerde bulunmak mümkündür.

Yapay zeka, dünyamızı daha iyi hale getirmek için çok fazla potansiyele sahiptir. Trafik sıkışıklığını azaltarak şehirleri optimize etmekten gıda israfını azaltmaya kadar yapay zeka günlük yaşamımız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Bu yazıda yapay zekanın günlük yaşamımızı nasıl etkilediğine ve gelecekte ne yapabileceğine dair bazı örneklere yer verilmiştir

Yapay Zekanın Potansiyeli

Bir makine zekası biçimi olarak AI(Yapay zeka), görevleri çok daha kolay hale getirme potansiyeline sahiptir. Yapay zeka (AI), dilleri çevirmekten şehirleri optimize etmeye kadar çok çeşitli senaryolar için kullanılabilir. Hayatımızı daha kolay ve daha verimli hale getirme potansiyeline sahiptir.

Yapay zeka, kalıpları belirleme ve tahminler yapma konusunda da harikadır. Şu örneği ele alalım: Bir yapay zekaya yarın ne olacağını sorarsanız, geleceği doğru bir şekilde tahmin etmek için önceki günlerdeki verileri kullanabilir. Bu özellikle hava tahmini veya ürün planlaması gibi işler için yararlıdır.

Yapay zekanın etkili olmasının bir başka yolu da kendi kendine giden arabalardır. Bu arabalar, yollarda güvenli bir şekilde gezinmek ve kazaları önlemek için sensörler ve makine öğrenimi kullanır. Bu teknolojileri geliştirmeye devam ederken, yapay zekanın günlük yaşamımızda iyilik için kullanılabileceği daha birçok farklı yollarda bulunmaktadır.

Yapay Zeka Günümüzde Günlük Hayatımızi Nasil Etkiliyor?

Yapay Zeka(AI), Alışveriş Yapma Şeklimizi Değiştiriyor

Teknoloji sadece gıda söz konusu olduğunda yardımcı olmaz. Kroger ve Walmart gibi market zincirleri, müşteriler için market alışveriş deneyimini değiştirmek için yapay zeka yani AI kullanıyor. Kroger, alışveriş yapanların sepetlerine yerleştirdikleri eşyaları tanımlamak için bir kamera kullanılmakta olduğu belirtilmiş ve çöp kutusu kullanan bir sistem oluşturmak için Navex Global adlı bir şirketle ortaklık kurmuştur. Daha sonra otomatik olarak, arabada ne olduğuna ve daha önce ne satın aldıklarına bağlı olarak neye ihtiyaç duyduklarının bir listesini oluşturur. Bu şekilde, alışveriş yapanlar her alışveriş yaptıklarında tercihleri hakkında bilgi girmekten kaçınır bu işlem için zaman tasarrufu ve müşteri ilgi alanlarına dair datalar toplanır.

AI(yapay zeka) Doktorların Hastalığı Teşhis Etmesine Nasıl Yardımcı Olabilir?

IBM Araştırma Bilimcisi Dr. David Wotton'a göre Watson, New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezindeki onkologlar tarafından kanser hastaları için tedavi seçenekleri bulmalarına yardımcı olmak için kullanılıyor. Hastaların tümörlerini analiz etmek ve benzer semptomları ve tedavileri olan önceki vakalara dayanan tedavi seçeneklerini aramak için makine öğrenme tekniklerini kullanabilir. Doktorlar daha sonra verileri gözden geçirebilir ve belirli bir hasta için hangi tedavi seçeneğinin en iyi olacağına karar verebilir.

Gıda İsrafı

Yapay zekanın hayatımızı etkilemesinin en ilginç yollarından biri gıda israfını azaltmaktır. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, Gelişmekte olan ülkelerde bu miktar kadar yüksek olabilir. Bu rakamlar sürdürülebilir değildir ve değişmesi gerekir. İyi haber şu ki, yapay zeka yardımıyla artık gıda israfını azaltabiliyoruz. Bir çiftlikte robotlar, sulamaya ihtiyaç duyup duymadıklarını veya koşullarının zamanla kötüleşip kötüleşmeyeceğini belirlemek için bitkileri izleyebilir ve nem seviyelerini ölçebilir. Bu, yapay zeka sayesinde daha fazla yiyeceğin hasat edilmeden önce kötüleşmek yerine pazara sunacağı anlamına gelir.

Trafik Sıkışıklığı

Trafik sıkışıklığı birçok büyük şehirde büyük bir sorundur. Boston Globe, yoğun saat trafiğinin ortalama sürücüye kayıp ücretlerde ve üretkenlikte yılda 2.600 dolara mal olabileceğini tahmin ediyor. AI bu sorundan kurtulmaya yardımcı olabilir.

Otomobiller daha gelişmiş hale geldikçe, yeni modeller gelişmiş sürücü destek sistemleriyle pazara giriyor. Bu yeni özellikler, kazaları gerçekleşmeden sekiz saniyeye kadar tahmin etmek için yapay zeka kullanır. Bu arabalar başarılı olursa, her gün işe veya okula gittiğimizde daha az trafik sıkışıklığı, daha az kirlilik ve daha fazla verimlilik olabilir.

Suçların Tahmini

Yapay zekanın suçları tahmin etme potansiyeli akıllara durgunluk veriyor. Suçun yoksulluk ve işsizlik ile güçlü bir korelasyonu olduğunu biliyoruz, ancak yapay zeka(AI) bu faktörlere insanlardan daha duyarlı olabilir. Örneğin, hangi şehir bloklarının bir suç dalgası tarafından vurulacağını belirlemek için yapay zekayı kullanıyor olsaydık, yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısını ve kaç sakinin işsiz olduğunu hesaba katardı.

Yapay zeka, kalıpları ve korelasyonları bizden daha hızlı ve önyargısız işleyebilir. Bu, gelecekteki suçların ne zaman ve nerede meydana geleceğini daha doğru bir şekilde tahmin edebileceği anlamına gelir.

Bu heyecan verici bir olasılık, ancak bu bir gerçeklik haline gelmeden önce çalışması gereken birçok karışıklık var. Örneğin, böyle bir teknolojinin iyilik için kullanılmasını nasıl sağlayabiliriz?

Sırada Ne Var?

Yapay zeka (AI), her şeyi değiştirme potansiyeline sahip inanılmaz bir teknolojidir. Zaten yaşama ve çalışma şeklimizi değiştiriyor. Ama sırada ne var?

Ya AI sağlığınızı değerlendirmek için kullanılabilirse? Belirtilerinizi bir akıllı telefon uygulamasına yükleyerek hastalığınızı teşhis edebilirseniz ne olur? Hastaları teşhis edebilen ve bir saniyeden daha kısa sürede tanı koyabilen yapay zeka destekli bir robot doktor düşünün. Olasılıklar sonsuzdur.

Yapay zeka önümüzdeki yıllarda daha akıllı ve daha güçlü olacak ve birçok endüstriyi ve mesleği bozması bekleniyor. Bugün bile, robotlar fabrika üretim hatlarında çalışıyor, ameliyat yapıyor ve tıpkı insanlar gibi müzik besteliyor, ancak bu teknoloji ile yapabileceğimiz çok daha fazlası var.

Yapay zekanın on yıllar sonra hayatımızı nasıl etkileyeceğini tam olarak tahmin etmek zor, ancak bir şey açık: bildiğimiz gibi insan hayatı üzerinde büyük ölçekli bir etkisi olacak.

Sonuç Olarak;

Yapay zeka(AI) zaten günlük yaşamımızı birçok farklı şekilde etkiliyor ve teknoloji gelişmeye devam ettikçe çok daha fazlasını yapmayı vaat ediyor.

Dünyamızın en acil sorunlarından bazılarını çözmek için yapay zeka kullanarak dünyamızı daha iyi bir yer haline getirebiliriz. Makalenin en başında da belirtiği gibi tüm bunları incelediğimizde yapay zeka ile oluşturulmuş günlük hayatımıza katkısı bu kadar fazla olan ve de kökünden değişimin gerçekleşebileceği birçok alanda da katkısını gözlemlememiz yapay zekayı büyüleyici hale getirmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar