Minimalizm İle Bilinçli Yaşamak

Minimalizm; Az Aslında Çok Şeydir.
Minimalizm İle Bilinçli Yaşamak
 Minimalizm; Az Aslında Çok Şeydir

Hızla değişen yaşam şartlarında huzurlu bir hayat elde etmek, minimalizm ile bilinçli yaşamanın yolumdan geçer. Minimalizm ile bilinçli yaşamak hakkında bilinmesi gerekenler ve minimalistik yaşam tarzının faydaları, sade bir yaşam arzulayanlar için oldukça önemlidir.

Bu makale, hem minmalizm ile bilinçli yaşamanın ayrıntılarını, hem de minimalistik yaşam tarzının faydalarını öne çıkaracak biçimde hazırlandı.

Bu konuyu okuyuculara daha iyi aktarmak amacıyla 3 farklı bölüme ayırdım. 

İlk bölüm minimalist olmanın temel sebeplerine, minimalizmin aşırı harcamayı nasıl durdurduğuna dair ayrıntılar içeriyor.

İkinci bölüm ise minimalizmin bir diğer getirisi olan düzenli ve planlı yaşam konusuna yer veriyor.

Üçüncü bölüm ise zamandan tasarruf etmek ve zamanı daha iyi yönetmek ile ilgili bilgiler içeriyor.

1. Ne İstediğini Bilmek

Minimalizm ile bilinçli yaşamak istiyorsanız, ilk olarak bu kararın sebepleri üzerinde durmanız ve daha sonra da gereksiz harcama yaptığınızı kabul etmeniz, ne istediğni bilen bilinçli bir tüketici olma yolundaki ilk adımdır.

İlk başlarda bu kararı vermek oldukça zor olsa da, gerçekten isteyen insanların yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Bu yüzden minimalizme başlamak için sabırlı olmanın yanı sıra sağlam sebeplerin desteklediği amaçlar ön plandadır.

Minimalizme Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Minimalist bir hayat tercih etmek isteyen insanların, başlarken dikkat etmeleri gereken belirli noktalar vardır. Ne istediğini bilmek, doğru kararları verebilecek kadar idareli olabilmek ve kararlı bir şekilde, pes etmeden devam etmek bazı önemli noktaları oluşturur.

Hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler, değişen dünya hallerine uyum sağlamaya çalışan insanlarda “aşırı tüketme” baskısı oluşturuyor. Zamanla gereksiz harcamalar, çeşitli konularda ortaya çıkan israf yığınları ve tüketicinin yoğun alışveriş sonrası hissettiği pişmanlık duygusu aşırı tüketimi tetikleyen faktörler arasındadır. Dolayısıyla ne istediğini bilmek, günümüz şartlarında oldukça önemlidir. Çünkü ne istediğini iyi bilen bir insan gereksiz alışveriş yapmaktan kaçınır ve yalnızca ihtiyaçları doğrultusunda harcama yapar.

Ne istediğini bilmek için;

1. Alışverişten önce ihtiyaç listesi hazırlamak,

2. Evde düzeni sağlamak, derli toplu yaşamak,

3. Dış faktörlerden etkilenmemek adına yalnızca ihtiyaç duyulan ürünleri belirlemek,

4. Planlı ve programlı olmak önemlidir. 

Aşırı alışverişten kaçınmak, minimalistik yaşam tarzının ilk adımıdır.

Doğru kararlar, doğru zamanlarda verilir. Yani her adımın doğru bir zamanı vardır. Kişi, psikolojik açıdan güçlü ve doğru kararları verebilecek kadar iradeli olduğu bir zaman diliminde minimalizme başlarsa, sürdürülebilirliği daha yüksek olan bir karar vermiş olacaktır.

Kararlı ve sabırlı olmak, minimalizmin en temel yapı taşlarınndandır. Kişi, kararlı olduğu sürece eşyaları konusunda girdiği ikilemlerden daha kolay sıyrılarak sadeliğe farklı bir pencereden bakma imkanı yakalar. Bu süreç boyunca sabırlı olmak da oldukça önem taşır çünkü sürdürülebilirlik ancak bu kavram ile amacına ulaşır. Örneğin minimalist olmaya karar verdikten sonra yaptığı ilk alışverişte kararlı bir tutum sergileyen kişi, bir sonraki alışverişinde eski alışkanlıklarına devam ederse minimalist olmak oldukça zorlaşacaktır.

Hayatımıza giren hiçbir yeni düzen, pürüzsüz ve zahmetsiz bir şekilde girmez. Verilen yeni kararlarınn ardında yatan sebepler, kişiyii aldığı kararları uygulamaya iten en önemli faktörlerdendir. Dolayısıyla yeni düzenin getireceği zorluklara rağmen pes etmeden minimalistik yaşam tarzına devam etmek oldukça önemlidir.

2-Düzenli ve Planlı Olmak

Minimalist olmak isteyen bir insanın temel amacı düzenli ve planlı olmak olmalıdır. Belli bir düzene sahip olan bir insan hayatı hakkında doğru karar vermeye daha yatkındır. Evi sürekli dağınık olan birinden, büyük sorumluluklar alması da beklenmez. Fakat sorumluluk sahibi bir insan, düzenli ve planlı olduğundan daha güvenilir kararlar almanın yanı sıra, görev ve sorumluluklarının farkında olan bir birey olacağından, diğer insanlar tarafından önemsenen bir insan haline gelir.

Planlı olamaya nereden başlanır?

Planlı olmak isteyen bir insandan ilk olarak düşüncelerini düzenlemesi beklenir. Bu yüzden yukarıda da bahsedildiği gibi amacın sebepleri oldukça önemlidir. Ne istediğini bilmek, minimalizme adım atan insanların düşüncelerini netleştirmek için atacakları ilk adımdır. Bunun yanı sıra maddi eşyaların da düzene ihtiyacı vardır. sadece minimalist olmak için değil, aynı zamanda daha konforlu bir hayat için düzen hayatın her alanında karşımıza çıkar. Dolayısıyla yaşadığımız yerin derli toplu olması, daha duru bir zihin için altın kuraldır. Etrafınıza şöyle bir bakmanızı tavsiye ederim. Oturduğunuz yerden ne kadar hoşnutsunuz? Değiştirmek isteyeceğiniz alanlar neler? Etrafınızdaki bütün eşyaları gerçekten kullanıyor musunuz?, onlara ihtiyacınız var mı?

Alışveriş yaparken gereksiz harcama yapmanın çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepler psikolojik veya kişisel sebepler olabileceği gibi, alışkanlık kategorisine girmiş bir takım davranışların etkisi de olabilir.

Psikolojik sebeplerin başında depresyon gelir. Aslında çeşitli seviyeleri bulunan bu psikolojik rahatsızlığın yola açtığı durumlardan birisi de alışveriş bağımlılığı veya bir diğer adıyla aşırı-gereksiz alışveriş yapmaktır. Depresyondan muzdarip insanlar, genellikle çeşitli maddi veya manevi yoksunluklarını karşılamak amacıyla alışveriş yaparlar. Aslında ihtiyaçlarının olmadığı ürünleri satın almaları da duygusal açlığın temel bir göstergesidir. Depresyonun yanı sıra kişilik bozukluğunun da alışveriş yapma hissini oldukça tetiklediği bilinir. Ayrıca yeterince ilgi görmediğini hisseden insanlar da bu duygusal boşluğu kapatmak için gereksiz harcamalar yapma ihtiyacı duyar.

Günümüz dünyasında insanlar reklamların etkisi altında kalarak kendilerini çeşitli markaların himayesi altına almak istemektedirler. Bu durum sosyal toplum içerisinde sınıf çatışmalarına yol açabileceği gibi, daha özele inildiğinde kişide öz-değer konularına ilişkin problemler ortaya çıkmasına sebep olabilir. İşte bu noktada minimalizm, insanların maddelerden çok kendilerine değer vermelerini ve kendilerine zaman ayırmalarına olanak verir. Bu açıdan minimalizm, çeşitli psikolojik rahatsızlıkların bile üstesinden gelme konusunda kişiye ciddi faydalar sağlayabilmektedir.

Bazı insanlar için harcama yapmak, gereksiz yere alışveriş yapmak oldukça olağan bir durum haline gelmiştir. Genellikle alışveriş yapmayı seven ve maddi açıdan endişeleri olmayan insanlar daha fazla tüketime alışkındır. Minimalist hayat tarzı en çok bu tip insanlar için zor olsa da, ihtiyacı kadar alışveriş yapmanın insanlara birçok olumlu etkisi bulunmaktadır.

1. Zamandan Tasarruf Ederek Zamanı Bilinçli Bir Şekilde Yönetmek

Dağınık insanlar genellikle eşyalarını düzenleme ve sınıflandırmak için çok vakit ayırsalar bile bir türlü istedikleri düzeni elde edemezler. Sürekli dağınık olan şeyleri düzenlemeye çalıştıklarından kendilerie ve ailelerine yeterince vakit ayıramazlar. Zaman yönetimleri zayıftır ve zamanı doğru kullanamadıkları için aktiviteleri arasında sıkışıklık yaşarlar. Oysa sürekli eşyalarını düzenlemekle vakit kaybetmeyen bir insan kendine yeterince vakit ayırabilir, hobileri için yeterli vakti vardır ve ailesi, arkadaşları ile zaman geçirebilirler.

Minimalizm, fazlalıklardan kurtardığı için gereksiz dağınıklığı önler bu durumda kişinin eşyalarını düzenlemekle vakit kaybetmesi gerekmez. Bunun yerine kendine vakit ayıracağından kendini geliştirme imkanı bulur ve çevresi ile iletişimi daha güçlü olur.

Özetlemek gerekirse, minimalizm hem maddi hem de manevi açıdan kişiyi oldukça olumlu etkiler. Düşünce yapısı ve bakış açısı da etkileneceğinden, kişi hayatında radikal değişiklikler yaşayabilir. Hayatınızda gelişen olayları lehinize çevirmek ve olumlu bir bakış açısına sahip olmak sizin elinizdedir. Minimalizm, değerleri ve maddeleri anlamlandırma konusunda, düşünce okyanusundaki damlalardan yalnızca biri olsa da, hayatınızda kökü değişiklikler yapabilecek olan adımların başında gelir. Başlamak ve sürdürmek her ne kadar zor olsa da , sonuçları buna değecektir.

Minimalizm ile bilinçli yaşamak, az aslında çok şeydir; minimalistik yaşam tarzı,

Ne istediğini bilmek, planlı ve düzenli yaşamak, zamanı yönetmek

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar