Yeteneğimizi Keşfetmenin Yolları

       

Yeteneğimizi Nasıl Keşfederiz?
Yeteneğimizi Keşfetmenin Yolları

    Çoğumuzun bazen içinden çıkamadığımız durumlar olur. Belirli bir iş arayışı, uğraş ve farklı serüvenlere doğru ilerlemek isteriz. Ancak bazen tıkandığımız noktalar olur. Bir şeyler yapmak isteriz ama nasıl yapmak istediğimizi bilmeyiz. Bu devrede acaba benim neye yeteneğim var sorusu akla gelir. Bu soruyu herhalde aramızda sormayan kalmamıştır. İşte herkes gibi benim de sorduğum zamanlar oluyor. Diyorum ki benim neye yeteneğim var bilmiyorum bile. Bu sebeple hem kendime hem de siz okurlara biraz da yardımcı olmak adına bu tarz bir yazı yazmanın doğru olacağını düşündüm. Umarım verdiğimiz tavsiyeler kendimizi tanımamıza ve keşfetmemize yardımcı olur

Benim Bir Yeteneğim Var Mı?

    Yukarıda da açıkladığımız üzere birçoğumuz bu soruyu kendisine sormuştur. Kendimi keşfetmek istiyorum ama nasıl? Bir amaca yönelmek istiyorum ama daha neyi sevdiğimi ve neye ilgim olduğunu dahi bilmiyorum. Biliyorum hepinize tanıdık geldi bu tarz söylemler. Bu söylemleri içimizde açıklığa kavuşturmadığımız takdirde hayatımız hep bir kısır döngüde veyahut toplumun bize çizdiği sınır içerisinde kalmaktan öteye gidemeyiz. Bu sebeple yeteneklerinizi ortaya çıkarın ve hayatı dolu dolu istediğiniz gibi yaşayın. Bu yeteneklerinizi ortaya çıkarın diyorum ancak onlar da gökten hoop inmiyor. Öyle hemen belirginleşmiyor. Bu konuda siz de uğraş vermelisiniz ki ilgi alanınızı bulun ve ona göre yaşayın. Biz de burada yeteneklerini keşfetmek isteyen siz dostlarımıza tavsiyeler vermek istiyoruz. İlk olarak ne mi yapacağız. Başlayalım o zaman.

  1. Neyi Sevdiğinizi Bulun

    Evet burada neyi sevdiğinizi tanımlamak çok önemli. Sizin için en değerli vakitlerde ne yapıyordunuz? Hangi uğraşlarla uğraşmaktan mutlusunuz? Ne yapıyorken vakit çok hızlı geçiyor? En çok yaptığınız ve sıkılmadığınız uğraşlar neler? Hepiniz elinize bir kağıt kalem alın ve bunları sıra sıra yazın. Şaka yapmıyorum. Kendinizi tanımlamak istiyorsanız bu denilenlere uymakta illa ki fayda göreceksiniz.

    Evet elinize bir kağıt kalem aldığınızı var sayarak bu soruları cevaplamanızı istiyorum. Aynı şekilde kağıda saçma veyahut gülünç de olsa yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yazın. Misal yemek yapmaktan hoşlanıyor olabilirsiniz. Veyahut görsel olan her şey sizi mutlu ediyor olabilir. Resim yapmayı seversiniz. Pasta yapmak veyahut klasik müzik dinlemek size iyi gelebilir. Hatta toplumun büyükler için “hoş değil” kategorisine uymayan abur cubur partileri olabilir. Kısaca yapmaktan hoşlandığınız her şeyi bir kağıda not alın. Çıkan cevaplara bir bakın. En çok yazdığınız veyahut yapmaktan keyif aldığınız şey belki de sizin gerçekten yapmak istediğiniz şeydir. Belki de yeteneğinizi buna göre şekillenecek. Denemekten korkmayın hemen yapın.

      2. Başkalarının Fikrini Alın

     Yeteneklerinizi bulmakta çok zorlanıyorsanız başkalarına sizin nelerden hoşlandığınızı, ne yapmak istediğinizi, en çok nerede vakit harcadığınızı sorun. Tanıdıklarınız olumlu veyahut olumsuz merak etmeyin her konuda sizi eleştireceklerdir. Bu sebeple çekinmeden güvendiğiniz birine sorun. Benim herhangi bir konuda yeteneğim var mı? Varsa ne? Yoksa neden? Aldığınız cevaplar belki de sizin yeteneğinizi büyük oranda ortaya çıkaracaktır. Düşünsenize bir iş insanısınız. İş stresiyle bazen çok yorgun olabiliyorsunuz. İçinizde resim yapmaktan çok hoşlanan bir insan yatıyor ve sıkıldığınızda ve bunaldığınızda kendinizi iyi hissedeceğiniz o alana gidiyorsunuz. Sizce de mükemmel değil mi bir veya birkaç konuda yeteneğinizi ortaya çıkarmak. O sebeple yeteneğinizi bulamıyorsanız sizi bilen birine sormakta fayda var.

    3. Çocukluğunuza Dönün

   Çocukluğumuz. Birçok konuda bize oldukça fazla ipucu verirler. Çocukken en çok neyi hayal ederdiniz? Ne olmak isterdiniz diye sorayım ya da? Evet bu sorular da yeteneğinizin ne olduğu konusunda birçok ipucu verir aslında. Çocukluğunuzda hayal ettiğiniz şeyle şimdi olduğunuz konum aynı mı?

    Çocukluğumuz bizim en güzel anılarımızın olduğu çağdır. Hayatın sıkıntısını henüz çekmemiş, sadece arkadaşlarımızla oyunlar oynadığımız bir zaman dilimidir. O sebeple özeldir. Biliriz ki hepimizin çocukluğuyla ilgili güzel anıları vardır. Bu sebeple çocukken olmak istediğimiz kişi değilsek bunu ileriki bir zamanda mutlaka anlarız. Çocukken sürekli eşya bozan veyahut bazı pilli eşyaların içini açıp bakanların belki de mühendisliğe ilgisi vardır. İşte bizim de burada söylemek istediğimiz tam olarak bu. Çocukken uğraştığınız alanlar belki de sizin gerçekten yeteneğinizin olduğu ve olmak istediğiniz yerlerdir. O sebeple çocukluğumuza dönmek de yetenekleri belirlemede bize bir ipucu sunabilir.

 4.Yeni Şeyler Deneyimleyin

     Yeni şeyler öğrenmek ve farklı bir alana yönelmek de yeteneğinizin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır. Yeteneklerinizi keşfetmeden önce farklı şeyler denerseniz neye ilginizin olduğunu anlarsınız. Misal resim yapmaya yeteneğinizin olup olmadığını anlamak için resim yapmalısınız. Veyahut müzikle ilgilenmek istiyorsunuz, ilginiz var ancak yeteneğiniz var mı yok mu ancak bunu o alanın içine girerseniz anlarsınız. Yeteneklerinizi anlamanın belki de en önemli noktası budur.

5. Amaç Edinin

    Hayatta bir şeyi amaç edinirseniz de bu sizin ilgi alanınızı ortaya çıkaracaktır. Örneğin; bir derneğe üye olup insanların hayrına bir şey yapmanız sizi mutlu edebilir. İnsanlara maddi manevi yardımcı olmak ve bunu amaç edinmek sizi bu hayatta daha anlamlı kılabilir. Hiçbir yeteneğinizin olmadığını düşünseniz bile insanları mutlu hissettirmek kanımca her insana iyi gelecektir. Bu sebeple bir derneğe, bir tiyatroya bir kongreye düzenli olarak gitmeyi amaç edinin. Belki orada sizi tanımlayan, önemli kılan daha güzel işlere başlayabilirsiniz.

    Bunların dışında yetenekleri keşfetmeye yarayan bazı testler de vardır. Bu testler de kişiliğinizi tanımlamanın yanında size bazı tavsiyeler verir. Ancak sizi en iyi siz bilirsiniz. Kendi iç dünyanıza dönüp kendi yeteneğinizi keşfetmek kanımca her şeyden daha önemli bir noktadır.

    Her şeyden önce yeteneğinizi tanımlamak istiyorsanız toplumun kalıplarından uzaklaşmalısınız. Siz yeteneğinizi ortaya çıkarmak istiyorsunuz ancak bazen bizim yapmak istediklerimiz bulunduğumuz topluma uymuyor ve bu konuda dışlanıyorsunuz. Özellikle bu konuda size ne dediklerine kulak asmamalı bir yeteneğiniz varsa bunu geliştirmelisiniz. Çünkü toplumumuzda yeteneği olmayan insanların yeteneği olanları da aşağıya çekme gibi huyları var maalesef. Bu sebeple olumsuz eleştirilere maruz kalsanız da kendi istediğinizi ailenizin de desteğiyle yapmalısınız. İleride başarılı veya başarısız da olabilirsiniz. Bununla yüzleşecek kişi de zaten sizsiniz. Bu sebeple toplumda ne denirse densin kendi önünüze bakmalısınız.

    Kendi iç dünyanıza döndünüz ve artık yeteneğinizi keşfetmeye başladıktan sonra da göreceksiniz hayat sizin için daha da anlamlı gelecek. Çünkü bir amacınız, bir uğraşınız var. Bu uğraş sizi motive ettikçe hayata bakış açınız da değişecek. Bu sebeple yeteneklerimizi keşfetmek bizi hayatı anlamlı kılmamız açısından oldukça mühimdir. Yeteneklerimizi keşfedeceğiz. Bunun için de denemekten korkmayacağız. Her şey yola çıkmakla başlar. Yeteneğinizi anlayabilmek için gerekirse birçok kere farklı alanlarda farklı işler deneyeceksiniz. Bu sayede anlayacaksınız ki yeteneğiniz o istediğiniz şeyle uyumlu mu değil mi?

    Yeteneklerimizi keşfetmek ile kendimizi keşfediyoruz, hayatı keşfediyoruz, insanları ve çevreyi daha anlamlı daha özel kılıyoruz. Bu sebeple yeteneğinizi keşfedin ve artık rahatça bir nefes alın. Sonuçta sizin de hayatın günlük işlerinden sıkıldığınız zaman gideceğiniz bir oyun alanınız oldu.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar