Verimli Ders Çalışmak İçin Yöntemler

sınavlara hazırlık
Verimli ders çalışmak için yöntemler

   Verimli ders çalışmak, bize temelde iki fayda sağlar. Birinci faydası az zamanda daha çok konuyu öğrenebilmemizdir. İkinci faydası ise dış etkilerden uzaklaşarak dikkatinizi derse verdiğiniz için çalışılan konuyu daha kalıcı öğrenmeyi kolaylaştırmak.

    Ders çalışmak, daha somut ve basit bir ifadeyle bir kişinin bir konu hakkında yeterince bilgi edinmesidir. Ancak bu bilgiyi edinmek için farklı yollara başvurulabilir. Bazen bir dersi pekiştirmek için okumak yetmez. Bazen de verilen bir ödevi yapmak tam olarak öğrenmemize yardımcı olmayabilir. 

    Ödev, öğretmen tarafından öğrenciye verilir ve öğrencinin konuyu tekrar etmesini sağlar. Sadece ödev yapmak verimli ders çalışmayı belli bir seviyede tutar. Bazen ödevin yanında bir konuyu tekrar etmek de yetersiz olabilir. Bu durumda belli başlı şeyleri bu çalışmamızın üzerine eklememiz gerekecektir.  

Verimli Ders Çalışmak İçin Yöntemler

1-) Not alma yöntemi ile çalışabilirsiniz. Sınavdan önce bir A4 kağıdına kitaptan notlar çıkartın. Daha sonra bu notları içinizden defalarca okuyun. Okumayı kitap üzerinden yaptığınızda dikkatiniz dağılabilir. Çünkü kitaplarda müfredat dışı ayrıntılar verilebilir. Kitap üzerinde gözünüz başka yere kaymadan sadece sınavda çıkacak yerleri not alabilir, bu durumda yalnızca notlarınızı okuyarak daha verimli ders çalışabilirsiniz.

2-) Video izleme yöntemi ile çalışabilirsiniz. Belki videoyu izlemek size zor gelecektir. Ancak not alma yönteminiz dersi anlamanıza yetersiz kaldıysa ve kendinizi eksik hissediyorsanız bu işleme başvurmanız verimli ders çalışmak için amacınıza katkı sağlayacaktır. Videoyu tekte izlemek yerine, videonun önemli kısımlarını bol bol okuyup bilgileri zihninize atabilirsiniz. Bu sayede video içerisinde kısa not edilmiş ve önceden yapmış olduğunuz notlardaki o kaçırmış olduğunuz yerleri görebilir, eksikliğinizi büyük ölçüde giderebilirsiniz.

3-) Test çözme yöntemi ile çalışabilirsiniz. Evet, bu yöntem çoğu öğrencinin uyguladığı bir yöntemdir. Özellikle liselere giriş sınavı ve üniversite sınavına giren öğrencilerin işidir test çözmek. Test çözmek, bir konuyu pekiştirmeyi sağlar. Daha verimli ders çalışmak adına o konuyu daha iyi anlamamızı ve o konudaki eksiklerimizi görmemizi sağlar. Eksiklerimizi gördükten sonra o eksikliğimizi fark edip hızlı bir şekilde giderebiliriz. Test içerisinde uygulanan doğru yanlış mantığı hatalarımızı görmemizde bize büyük ölçüde yardımcı olur. Bu yöntem de bize oldukça fayda sağlayan yöntemler arasındadır.

4-) Programınız yoksa program yaparak çalışabilirsiniz. Program yapmak sizin bu işte daha kararlı olmanızı sağlayacaktır. Ancak program yaparken kendinizi zorlayacak bir program yapmamak daha iyi olacaktır. Zorlayıcı bir program yaptığınızda o programı uygulamanız daha zor olacaktır. Bu durumda da programı bir nevi boşa yapmış olursunuz.

5-) Uykunuzu daha iyi alarak güne başlayabilirsiniz. Uyumuş olduğunuz 6 saatlik bir süreyi 8 saat yaparsanız bu sizin ders çalışmanıza daha da verim katacaktır. Çünkü verimli ders çalışmak için ne kadar iyi uyursanız zihninizi o kadar iyi dinlendirmiş olursunuz. 6 saat yerine 8 saat uyursanız bir dersi çalışırken daha kolay anlarsınız. 8 saat gibi bir süre verim almanız için yeterli olacaktır.

    Müzik dinlemek çoğu insanın yaptığı bir şeydir. Eğer ders çalışırken hiçbir şekilde motive olamıyorsanız en sevdiğiniz müzikleri dinleyerek ders çalışmak sizi oldukça motive edecektir. Bu durum ders çalışma isteğinizi arttıracaktır.

    Müzik dinleyerek ders çalışmanın kötü etkileri de bulunmaktadır. Müzik dinleyerek ders çalışırsanız çalışmış olduğunuz dersi anlamanız daha zayıf olacaktır. Ancak bu bir şeyleri öğrenmediğiniz anlamına gelmez. Ya da en mantıklısı ders çalışmaya başlarken en başta müzik dinleyip not hazırlayabilirsiniz. Daha sonra soru çözümü sırasında soruları daha iyi anlamak için müzik dinlemeye bir süre ara verebilirsiniz. Böyle yaparsanız testi anlama ve yorumlamanız daha hızlı olacaktır. Aynı zamanda kendinizi sınav sistemine göre alıştırmanız daha iyi olacaktır.

6-) Uygun çalışma ortamı oluşturun. Bu, herkesin yapması gereken bir şeydir. Daha verimli ders çalışmak için uygun çalışma ortamı oluşturmazsanız çalışırken dikkatiniz dağılabilir. En iyisi, ders çalıştığınız masada görüş açınıza giren nesneleri kaldırın. Bu durum dikkat dağınıklığınızı azaltacak ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olacaktır.

7-) Zamanı verimli kullanmayı ihmal etmeyin. Bir program oluştururken ders çalışma sürenizi çok uzun sürelerde tutmayın. Mesela bir saat boyunca hiç durmadan ders çalışmayın. Bu durum kırkıncı dakikadan itibaren veriminizi düşürecek, yirmi dakikalık süreyi daha verimsiz geçirmenize sebep olacaktır. Siz, en iyisi ders çalışma sürenizi otuz dakika civarlarında tutun. 

Bir dersin kırk dakikayı aşması tavsiye edilmez. Verimli ders çalışmak için bir diğer tavsiye de kırk dakikadan daha az ders çalıştıktan sonra en fazla on dakika kadar mola verin. Bu zihninizin rahatlamasını sağlayacaktır. Bu süre içerisinde telefonla pek fazla meşgul olmayın. Sizi çalışmaya devam etmekten alıkoyabilir. Bunun yerine hava alabilir veya dikkatinizi dağıtmayacak bir şeyler yapabilirsiniz.

8-) Ders çalışırken çalışacağınız bir şeyi belirleyin. Sadece çalışacağınız şeye odaklanın. Bu durum sizin daha verimli ders çalışmanıza yardımcı olur. Bir derse çalışırken anlık olarak karar değiştirmeyin. O gün Türkçe çalışacağınız dersi başka bir derse çevirmeyin. Aslında çevirebilirsiniz fakat bu kararı tam derse bakarken uygulamayın. Böyle yapmanız dikkatinizi dağıtabilir.

Burası Önemli;

Herkes ders çalışır ama verimli ders çalışma yöntemlerine başvurarak çalışmak daha kaliteli çalışmanıza fayda sağlayacaktır.

 

verimli ders çalışma
Verimli ders çalışmak için bonuslar

Verimli Ders Çalışmak İçin Bonuslar

Öncelikle verimli ders çalışmanın da bir adabı vardır şimdi madde madde anlatacağım:

Belki de en önemli kural telefonumuzu çalışma ortamından uzaklaştırmak.

Çalıştığımız masanın düzenine ve ferahlığına dikkat etmek, kimse dağınık bir masada kendini rahat hissetmez değil mi?

Ders çalışırken yiyecek atıştırmalık vs yememek. Aklınız yemekte kalır odaklanamazsınız. Molalarda yemek için daha iyi çalışıp motive olursunuz.

Rahat kıyafetler giymek.

Saçlarımızı rahatsız etmeyecek şekilde toplamak.

Sessiz bir ortam oluşturmak.

Ne çalışacağınıza önceden karar verip plan yapmak.

Planlarınızı aklınızda tutmak yerine kağıda yazabilirsiniz ve yaptıktan sonra tik atmak verimli ders çalışmak için sizi daha da motive edecektir.

Kütüphaneye gitmek.

Zamanını iyi ayarlamak örneğin 1 saat ders 15 dk mola şeklinde.

Farklı ortamlarda çalışmak yani mekan değişikliği.

Masanın karşısına hayalin olan şeyi ve sana ne için çalıştığını hatırlatan bir fotoğraf bir obje koyabilirsiniz.

Televizyona ve sosyal medya uygulamalarına ara ver molalarda dahi bakma.

Belirli bir saat belirlemek ve o saatte dersi bırakıp kendine zaman ayırmak ve bunu düşünüp daha da çalışma isteğini arttıracak beynin uyarıcı etkenler göndermesine yardımcı olacaktır.

Ders çalışma sırasında su içmeyi ihmal etmemek.

Sanki birine ders anlatır gibi sesli şekilde dersi anlatarak akılda daha kalıcı hale getirebiliriz.

Pomodoro tekniği kullanmak.

Verimli ders çalışmak adına sorularınız varsa veya yeni bir şeyler eklemek isterseniz lütfen yorumlarda benimle paylaşın.

Yorum Gönder

1 Yorumlar