YENİ BİR DİL NASIL ÖĞRENİLİR?

YENİ BİR DİL ÖĞRENMENİN EN ETKİLİ 8 YOLU

Yeni bir dil öğrenmek uzun ve engebeli bir yolu koşmaya benzer. Bazen usandırıcı, sinir bozucu ve çok yorucu olabilir. Asıl zor olan ise bunun bir yolunu bulmaktır.

dil öğrenme
Dil Öğrenmek

YENİ BİR DİL NASIL ÖĞRENİLİR?

Günümüz de çoklu dil öğrenmek artık çok popüler. Her yer farklı stiller ve teoriler ile dolu. Ne kadar zor olsa da iki dil bilmenin önemi büyük. Bu dilleri öğrenmek ne kadar heyecan verici olsa da fazla yatırım gerekir.

Peki pahalı derslere veya dil öğrenme yazılımlarına gerek olmadan da dil öğrenilebilir mi? Evet bu ne kadar zor olsa da imkansız değildir. En başta sabır ve düzenli çalışma gerekir. Öncelikle öğreneceğiniz dili sevmeniz gerekiyor.

Çünkü, sevmediğiniz bir dili ne kadar öğrenmek isteseniz de size eziyet gibi gelecektir. Çok ve düzenli çalışmaya da istekli olmanız bir o kadar önemli. Ve bu yolda hata yapmaktan asla korkmamalısınız. Yeni bir dil öğrenmek için nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyorsanız bu 8 yolu takip edin.

YENİ BİR DİL ÖĞRENMENİN EN ETKİLİ 8 YOLU

1- Önce İlk Adımını At

Çok az şey öğrenmiş olsanız da, öğrenmiş olduğunuz şeyleri mutlaka kullanın. Mesela 10 kelime veya cümle öğrendiniz, bu 10 kelimeyi veya cümleyi gururla sürekli konuşun ve yazın. Cümlelerinizin arasında kullanın.

Öğrendiğiniz kelimeleri yakınlarınızla paylaşın ve bu kelimeleri, cümleleri onlarla konuşurken kullanmaya çalışın. Zaten bu yola öğrenmek için girmediniz mi? Hem bu sayede öz güveninizi de erken kazanmaya başlayacaksınız.

2- İzle, Dinle, Yaz, Oku

Anadilinizde yaptığınız her şeyi öğrenmek istediğiniz dil ile yapmaya başlayın. Bu ister yazmak, okumak, dinlemek veya izlemek olsun. Öğreneceğiniz dili hayatınıza katın.

Yapacağınız en kolay şeylerden biri, öğreneceğiniz dilde televizyon programları veya filmler izlemek olacaktır. Bunları izlerken altyazılardan kaçının. Öğrenmeyi kolaylaştırmak için çocuk çizgi filmleri ve konularını bildiğiniz, daha önceden kendi dilinizde izlediğiniz filmleri izlemek olsun. Bağlamları bilmek, ifadelerin ve kelimelerin anlamlarını çözmeye çalışmanıza yardımcı olur.

Öğreneceğiniz bu dilde okuma ve yazma yapmanız çok önemlidir. Bu dilde bir gazete veya dergi alabilirsiniz. Her gün bir makale okuyun. Anlamadığınız kelimeleri sözlükten arayın. Ayrıca yeni dilinizde basit şeyler yazmaya çalışın. Kartpostal veya alışveriş listesi gibi.

Yeni dilinizde şarkılar dinleyin. Yolculuk yaparken radyo dinleyin bu hareket halindeyken yeni dilinize kaptırmanızı sağlar. Bunları dinlerken yaygın kullanılan sözcüklerin ve ifadelerin doğru telaffuzlarını öğrenmiş olursunuz.

Sık kullandığınız teknolojik aletlerinizdeki dili değiştirip yeni dilinizi ayarlayın. Böylece ana dilinizde bildiğiniz kelimelerin yeni öğreneceğiniz dildeki karşılıklarını öğrenmiş olursunuz.

O dilde şarkılar dinleyin sözlerini ve telaffuzlarını öğrenmeye çalışın. Ne anlama geldiklerini öğrenin. Tekrar tekrar dinleyin.


 3- Her Gün Çalışın

İnsanlar genellikle bir dilin çok uzun sürede öğrenildiğini sanırlar. Evet, yeterli ve düzenli çalışılmadığı sürece çok uzun zamanda ancak öğrenilir. Ama yeterli ve düzenli çalışıldığı zaman bu süre gittikçe azalır.

Dil öğrenimi tekrara dayalıdır. Uzun süre ara verirseniz öğrendiğiniz bilgileri unutursunuz ve daha önceki çalışmalarınız da boşa gitmiş olur. Bu yüzden dil öğrenmek istiyorsanız ara vermeyip tekrar odaklı çalışmanız en doğrusu.

Her gün çalışarak gününüzün belirli zamanını dil öğrenmeye ayırmanız, zamanınızın boşa akmasına engel olacaktır. Dil öğrenmek için olağanüstü bir yol beklemeyin ve sadece bunu görev bilip, bu görevi en iyi şekilde üstlenin.


4-Yeni Arkadaşlar Edinin

Anadili öğrenmek istediğiniz olan ya da o dili bilen yeni arkadaşlar ile bağlantı kurun. Bu dili konuşan bir topluluk varsa eğer etkinliklere katılabilirsiniz. Yeni bir dil öğrenmenin en iyi yolu o dili konuşmaktır.

Çoğu zaman insanlar konuşmak yerine yeni bir dil öğrenirken sürekli dil bilgisi  çalışırlar ve sürekli kelimeleri ezberlerler. Canlı bir insanla konuşmak; bir kitabı okumaktan, telefon veya bilgisayarın ekranına bakmaktan daha çok, dili öğrenme konusunda yol kat etmenize ve motive olmanıza yardımcı olur.

Öğrenmek istediğiniz dili konuşan ve size yardım edebilecek bir arkadaş edinin onunla çok pratik yapın.

Yakınınızda böyle biri yoksa, artık bunu internetten yapmak da çok kolay. Dil öğrenmenize yardımcı olan güvenilir platformlara internet üzerinden erişebilirsiniz.


yeni bir dil öğrenme adımları
5-Kelime Öğrenin

Temel kelime bilgisine sahip olmanız, yeni bir dili öğrenirken yapacağınız en önemli şeylerin ilklerinde gelir. Cümleyi anlayamazsanız bile, anahtar kelimeleri bilmeniz cümlenin içeriğinin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur.

En çok kullanılan 100 kelimeyi öğrenmeye odaklanın. Bir dil için en yaygın 100 kelimeyi öğrenmek, öğrenmeye başlamak için çok akıllıca bir yoldur. İlk önce 100 kelimeden başlayıp 1000 kelimeye kadar ilerleyin.

Yeni tanıştığınız bir insana kendinizi tanıtmak için, kendiniz ve geçmişiniz hakkında konuşabilmeniz, özellikle kendinizi anlatabileceğiniz kelimeleri öğrenmeniz faydalı olacaktır.


6- Dilbilgisinden Korkmayın

Okulda öğrenmek için yıllarımızı harcadığımız dilin, çoğunu hatırlayamamamızın sebebi; okul müfredatının dilbilgisi öğretmeye çok fazla, ama konuşmaya çok az zaman ayırmasıdır. Bu oldukça yanlıştır. Bir dili çabuk bir şekilde öğrenmek istiyorsanız eğer, önce kesinlikle nasıl konuşulacağını öğrenmelisiniz. Dilbilgisinin özellikleri daha sonra gelecektir.

Elbette dil bilgisi önemlidir, önemi inkar edilemez. Dili öğrenmek ve konuşmak için dilbilgisinin önemi büyüktür.

Ama olay şu ki, dilbilgisini öğrenmek, edatların nasıl kullanılacağı, durumları, diğer konuları öğrenmek için saatlerce zaman harcamanız gerekir. Bu vaktinizi boşa harcamanız demektir. Bunları zaten ilerledikçe öğreneceksiniz.


7- Telaffuz

Telaffuz, enerji ve kontrolünüzü vermeniz gereken önemli diğer bir konudur. Yüzlerce kelime ve ifadeyi, yanlış ve garip bir şekilde telaffuz ederseniz, telaffuzun ve ezberin hiç bir anlamı yoktur. Bu sebeple, bir kelime öğrenirken aynı anda telaffuzunu da öğrenmeniz oldukça önemlidir.

Telaffuzu bir kitaptan veya sözlükten öğrenmek zordur. Bu yüzden anadili İngilizce olan kişiler ile muhabbet etmenin (veya etkileşimli yazılım programları ve uygulamaları kullanmanın) etkisi büyüktür. Doğru telaffuz etmeyi öğrenmek için önce telaffuzunu öğrenmek istediğiniz kelimeyi, yüksek sesle söylemeniz ve doğru söyleyinceye kadar tekrar etmeniz gerekir.

Çalıştığınız kişi sizin bütün yanlış telaffuzlarınızı çekinmeden düzeltmelidir. Çünkü, asla gerçek anlamda öğrenemezsiniz. Unutmamalısınız ki telaffuz, dili akıcı konuşmak için en önemli şeydir. (Kaynak: Tian Zhou)


8-Hata Yapmaktan Sakın korkmayın!

Yeni bir dil öğrenirken hata yapmaktan korkarsanız eğer, pek fazla yol kat edemezsiniz. Bu zorlu ve uzun bir yol. Elbette ki hata yapacaksınız. Önemli olan hatanızı düzeltmek ve hata yapa yapa kendinizi geliştirmektir. Yeni bir dil öğrenirken hata yapmak tabi ki de çok normaldir.

Yeni bir dil öğrenirken mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Yeni bir şeyler öğrenirken, özellikle yeni bir dil gibi yeterince zorlu bir şey öğrenirken kimse mükemmel değildir. Hata yapmak kusur değildir. Özellikle bu konuda hata yapmaktan çekinmeyin. Çünkü siz, mükemmel olmak değil ilerlemek zorundasınız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar