İş Yerinde Hata Yapmaktan Korkmak

hata yapmaktan korkmak

Hata Yapmaktan Korkmak

Sosyal hayatınızda veya iş hayatınızda illaki pek çoğunuz yapacakları işte başarısız veya çoğunlukla başarısız olan insanlara şahit olmuşsunuzdur. Bu başarısız olarak nitelendirilen insanların bir kısmı bile isteye işlerine gelmediği için veya yaptıkları işi istemsizce yaptıkları için başarısız olmaktadır.

Diğer bir kısmı ise içlerindeki farkında oldukları veya olmadıkları problemler yüzünden iş hayatında veya sosyal hayatlarında başarı sahibi olamıyorlar. Bu tip insanların başarısız olmaları ve bu durumda yaşamlarına devam etmelerinin altında yatan temel sebep aslında hata yapmama arzusu veya hata yapmaktan korkmalarıdır.

Her insan hata yapar bu doğal ve normal bir durumdur. İnsanın doğal hali olan bu duruma aykırı davranmak ve hata yapmaktan korkmak sizin de tahmin edebileceğiniz üzere birey üzerinde pek çok soruna sebep olacaktır. Hata yapmaya müsait olarak yaratılmış insanın hatasız ve kusursuz olmaya çalışması başlı başına bir hata ve sorundur zaten.

İş Yerinde Hata Yapmaktan Korkmak

Hata yapmaktan korkmak insanı sosyal yaşantısında olumsuz olarak etkilediği gibi iş hayatında da olumsuz olarak etkileyecektir. Bu yüzden iş yerinde hata yapmaktan korkmamalı ve hata yapabilecek varlıklar olduğumuzu kabul ederek iş yerindeki sorumluluklarımızı bu şekilde yerine getirmeliyiz.

Kişi iş yerindeyken diğer insanların başarısını görür ve onun gibi olmaya çalışır. Pek çok kez de başarısız olur hem örnek aldığı kişi gibi olamaz hem de başarılı bir eylem gerçekleştirmiş olamaz. Bunun sebebi örnek aldığı kişiyi mükemmel veya kusursuz iş yapıyor zannetmesidir. Onu mükemmel olarak görür ve onun gibi kusursuz ve hata barındırmayacak şekilde işlerini tamamlamayı amaçlar.

Burada başarılı olmak isteyen birey baştan hata yapmıştır. Çünkü örnek aldığı kişiyi mükemmel ve hatasız görmektedir bu da başlı başına yanlış bir düşüncedir. Hakikatte ise örnek aldığı kişi başarı sahibi biriyse çok büyük ihtimal hata yapabilen, bunu kabul eden ve hatalarından ders çıkarmayı bilen biridir ki ancak bu sebepten ötürü başarılı bir iş yapmış olur. Özet olarak hata yapabileceğimizi kabul ederek hayatımıza devam etmek hemen her zaman hata yapmamıza sebep olmaz tam tersine bizi hayatımızın her alanında başarılı bir birey haline getirebilir.

İş yerinde hata yapmaktan korkmak

Sürekli Hata Yapmak

Sürekli hata yapmanın en temel sebebi hata yapmaktan korkmaktır. Ne zaman ki hata yapmaktan korkmayı bırakır, hatalarınızı kabul ederseniz o zaman hem iş hayatınızda hem de sosyal yaşantınızda hatalarınız azalır ve başarı sahibi bir birey olursunuz.

Bu ve benzeri sebeplerden dolayı mükemmel olmaya, hatasız ve kusursuz olmaya çalışmayın bu boş ve anlamsız bir çaba olacağı için hiç bir yere varamazsınız çünkü insan mükemmel olamaz. Bir kişinin başarılı olması ve işini en güzel şekilde yerine getirmesi de o işin mükemmel ve kusursuz bir iş olduğu anlamına gelmez. Başarı istiyorsanız yapacağınız işten ve başarısız olmaktan korkmadan sağlıklı ve verimli bir şekilde eylemlerinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar