Etkin Zaman Yönetimi İçin Neler Yapılabilir?


Verimli zaman yönetimi

Etkin Zaman Yönetimi

Zamanı etkin kullanmak kimi zaman zorlandığımız konulardan biridir. Etkin zaman yönetimi için kullanabileceğimiz ve bize uygun yöntemler her zaman vardır. Bunun için öncelikle bu sorunu çözmek konusunda istekli olmamız gerekmektedir. Çünkü Etkin zaman yönetimini gerçekleştirebilmek için kullanabileceğiniz yöntemlerin bazıları, uygulamaya geçtiğimizde biraz zorlasa da pes etmeden yola devam etmek en kritik noktalardan biridir.

Alışkanlıklarımız günlük yaşantımızın önemli bir kısmında etkin bir rol üstlenmektedir. Diğer yandan alışkanlıklarımızı düzenleyerek bu alanı da yönetme şansına sahip olabiliriz. Bir davranışın alışkanlığa dönüşmesi için ortalama olarak 21 gün tekrar etmek gerektiği bilinir. Aşağıdaki başlıklarda yer konulara özen göstermek zamanı doğru kullanmak konusunda size yardımcı olacaktır.

İyi Bir Uyku

Güne enerji depolamış olarak başlamak için kaliteli bir uykudan uyanmış olmakla birebir ilişkilidir. Kendinizi dinlenmemiş hissederken verimli zaman yönetimi sergilemek güç olacaktır. Bu yüzden iyi bir uyku günün ilk adımı için harika bir hazırlıktır diyebiliriz.

Günü Erken Yakalamak  

Zamanı iyi kullanmak için güne erken başlamak ve böylece günü erken yakalamak mümkün olabilecektir. Güne erken başlayarak birçok işinizi günün ilk yarısında tamamlayarak etkili bir zaman yönetimi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece kendinize ayıracağınız zaman artacak ve kendinizi daha rahat  hissetmeye başlayacaksınız.

Ajanda Kullanımı

Yapılacak işleri bir ajanda da toplamak etkin zaman yönetimi için en kullanışlı yollardan biridir. Bunu bir mobile uygulama ile yapılacaklar listesinde de takip edebilirsiniz. Yapılması gereken işleri unutmamak ve atlamamak için zamanı doğru kullanmak adına etkili yöntemlerden biridir.

Önceliklendirme

Zamanınızı doğru ve etkili kullanmak için işleriniz bir liste haline getirebilirsiniz. Oluşturacağınız bu liste içinde yapacağınız işler için önem ve öncelik sıralaması yapabilirsiniz. Bunun için en çok kullanılanlardan biri olan aşağıdaki matrisi kullanabilirsiniz.

Etkin zaman yönetimi için önceliklerimiz

Uygun Molalar

Herkesin biyoritmi farklı olabileceği gibi konsantrasyon süreleri de farklılıklar gösterebilmektedir. Uzun süren bir işi hiç mola vermeden tamamlamaya kalktığınızda veriminiz düşecektir. Bu yüzden daha küçük zaman dilimlerine bölünmüş bir çalışma hem verimi artıracak hem de etkin zaman yönetimi için size fırsat yaratacaktır.

Sizi Motive Eden Aktiviteler

Motivasyonun zamanı doğru yönetmek konusunda doğrudan etkili olduğu aşikardır. Günün içine serpiştirilmiş ve sizi motive eden küçük aktiviteler aynı zamanda veriminizi de artıracak ya da verimden düşmenizi sağlayacaktır. Günü programlama aşamasında en azından yarım saat de olsa buna yer vermeniz yararınıza olacaktır.

Günü / Haftayı Düzenleme

Sabah saatleri günlük işlerin sıralamasını yapmak için idealdir. Ancak bunu sadece günlük değil haftalık da yapabilirsiniz. Günlük ve haftalık programlarınıza sadık kalabildiğiniz ölçüde zamanı doğru kullanmış olacaksınız. Programınıza uyabilme oranınız ölçüsünde kendinizi iyi hissedecek ve daha etkin bir gün ya da hafta yaşayabileceksiniz.


Yorum Gönder

1 Yorumlar