Üretken Birey Nasıl Olunur?

Üretken Birey Nasıl Olunur?

Üretken Birey Kimdir?

Üretken kelime anlamı olarak eski olan veri veya bilgiden yeni oluşumlara varılması anlamındadır. Üretkenliği ikiye ayırmak gerekirse;

1. Fiziksel Üretkenlik,  2. Psikolojik Üretkenlik

Başlıkları ile işlemek yerinde olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bireyin ne kadar üretken olduğu ve bu faaliyetleri hayatının her alanında kullanabilmesidir. Dikkat edilirse hayatımızın bir çok alanında yaratıcı zekamızı kullanarak sorunlarımıza geçici veya etkileri uzun süre devam eden çözümler bulabiliyoruz. Bu makalemin amacı ise siz değerli okuyucu kitlemize aslında ne kadar verimli olduğunu ve bu verimin üretkenliğe dönüşme sürecini açıklamış olacağız.

1-Fiziksel Üretkenlik

Fiziksel üretkenlik var olan veya eski nesnelerin birleştirilmesiyle elde edilen fayda düzeyi satın alınmayan mal gurubunu ifade etmektedir. Örnek vermek gerekirse, saksı olarak yoğurt kabının kullanılması bir fiziksel üretkenliktir. Bunu çeşitlendirerek hayatınızda basit araçları dönüştürebilirsiniz hem maliyetten tasarruf sağlanmış olur. Hem de elle tutulur bir fayda ortaya çıkmış olur.

Fiziksel üretkenliği hayatınızın her alanında kullanmaya çalışın yeni ve uçuk tasarımlarınız olsun size ait bir resim tablosu, özenle işlenen bir masa örtüsü bu sayılanlar sanatın bir parçası olduğu gibi üretkenliğinde bir parçası olarak kabul edilmektedir.

Eskiyen eşyalar hemen geri dönüşe gönderilmemeli en azından yeni bir şeyler oluşturmak üzere muhafaza edilmeli, fakat burada dikkat edilmesi gereken bunun evin düzenini bozacak bir faaliyet haline gelmemesi ve tasarımların göze hitap eden bir şekilde olması gerekecektir. Fiziksel üretkenlikte bilmeniz gereken genel geçer kurallar aşağıda ifade edilmiştir.

l Dönüştürülmüş olan eski nesne bir ihtiyacı karşılaması genel şarttır evinizin bir çöp ev olmasını istemiyorsanız bunu uygulamalısınız.

l Nesneler yıprandıkça ve kullanmaz hale gelmesi durumunda atılması söz konusu olabilir.

l Nesneler boyanabilir, cilalanabilir, istediğiniz yenileyici işlemi rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

l Nesnelerin ışıktan ve güneşten etkilenmesi olası bir durumdur. Koruyucu önlemler alınabilir.

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi eski eşyaların atılması yerine yeni kullanışlı fayda sağlayan bir nesne üretmek tamamen sizin marifetli ellerinizde gizlidir. Burada dikkat edilmesi gerekenler maddeler halinde ifade edilmiştir. Bu kurallar dediğimiz gibi genel geçer kurallardır.

Uygulamada kesinlikle bir zorunluluk söz konusu değildir. O halde eski eşyaları daha kullanışlı bir hale getirerek yaratıcı zekanızı kullanarak kullanışlı ürünler elde ederek kişisel faydanızı arttırabilirsiniz.

2-Psikolojik Üretkenlik

Üretkenlik kavramı her ne kadar maddi bir sözcük olarak kullanılsa da akılcılık ile de kendisine uygulama alanı bulabilmektedir. Psikolojik üretkenlik gücünü insanın zekasından ve planlamasından almaktadır. Aslında birçok birey psikolojik üretkenlik yeteneğine sahiptir ve bu faaliyetin farkında değildir. Psikolojik üretkenlik yeteneği yüksek olan meslek gruplarını ifade etmek gerekirse; 

l Bankacılık

l Sigortacılık

l Pazarlama Departmanı

l Satış Sorumluluğu

l Müşteri Hizmetleri

l Kuyumcular

l Emlakçılar…

İnsanların psikolojilerini yönlendirerek satış işlemini gerçekleştirirler, bu ise psikolojik üretkenliğin bir sembolü olarak değerlendirilir. Bu ahlaki bir problem olarak anılsa da kimi zaman faydalı konularda da kullanılabilir. Örnek olarak kendinizi doğru ifade etmenizi sağlayacaktır. İnsanların sizi anlaması çok önemli bir konudur.

Psikolojik üretkenlik yukarıda bahsedildiği gibi yeni düşünce ve yaratıcılık ile kişisel olarak sağlanan faydanın arttırılmasını sağlamaktadır. İnsanlar bunu her ne kadar manipülasyon olarak kullansa da asıl kullanım amacı kendini geliştirip, farklı yollardan yürünmesini sağlamaktadır.

Farklı Yollardan Kelimesiyle ifade edilmeye çalışılan şey nedir?

İnsanlar hayatlarını standartlaştırmaya meyilli varlıklardır. Bundan sebeple yaratıcılıkları tükenmektedir. Çocukken hayal gücümüzün zirvesi oldukça yüksekken ilerleyen zamanda hayatın yüklediği sorumluluklarla bu yeteneğimizi kullanmaya zaman veya gerek duymuyoruz, buna bağlı olarak ta psikolojik üretkenliğimiz zayıflıyor. Ve her şeyi bir makine edasıyla yapıyoruz. Oysa insan duyguları olan olaylara farklı bakış açılarıyla bakabilen bir varlıktır. Psikolojik üretkenliğinizin artmasına yol açacak 10 madde aşağıda listelenmiştir.

Üretken Birey Kimdir?

Psikolojik Üretkenliğin Artması İçin Neler Yapabiliriz?

Hayatımızda birçok alanda üretkenliğimiz oldukça yüksektir. Özellikle mesleki ve sosyal yaşantımızda bu vazgeçilmez bir yetenektir. Fakat bu yeteneklerimiz zamana bağlı olarak ya çok iyi gelişiyor ya da körelip hayatımızdan ayrılıyor. Bu maddeler psikolojik etkinliğinizi arttıracak maddelerdir. Dikkatlice okunması siz değerli okuyucumuza sağlanan faydayı arttıracağını umuyorum.

1-Hayatınızdaki standartları belirleyin

Hayatınızdaki standartları belirlemek için gün içerisinde yaptıklarınızı düşünmeniz ve bu davranışların zamana bağlılık göstermediğini bilmeniz gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse; Ben her gün odamda ders çalışırım cümlesi odanın bir standart niteliği taşıdığını ifade etmektedir. Oda değil de başka bir alanda çalışılmasının düşünülmesi psikolojik etkinliği arttıracak bir etkendir.

2-Her gün listelediğiniz standartlardan birisini daha farklı yapmaya çalışın  

Bu maddeyi kısa bir şekilde açıklamak gerekirse; Müzik listenizi yenileyin, gittiğiniz yolları değiştirin, kendinizi önemseyen kişilere daha zaman ayırın, sıkıcı iş görüşmelerini keyifli hale getirin bu hem ruhsal motivasyonu arttıracak ve buna bağlı olarak psikolojik etkinliğiniz yükselecektir. Unutulmamalıdır ki farklılık iyidir. Ama sınırlar dahilindeki farklılıklar!

3-Farklılığın size getirdiği sosyal ve psikolojik faydayı değerlendirin

Bir davranışın faydalı olup olmadığı sağladığı somut çıktı ile ölçülebilmektedir. Davranışınızı gözlemleyin ve sağladığı faydaya göre gerçekleştirin, gittiğiniz yolu değiştirmeniz kaybolup işe geç kalmanızı sağladıysa bu farklılık size fayda sağlamamıştır. Bunun bilincinde olun! Her farklılık fayda sağlamayacaktır. Fakat bu hiçbir zaman fayda sağlamayacağı anlamına gelmez.

4-Farklılık zaman alıcı ve sizi zorlayıcı olabilir, bunun farkındalığını sağlayın

Farklılık başlıktan anlaşılacağı üzere zaman alıcı bir faaliyettir. Sabırlı olun ve size sağlayacağı faydaya odaklanın.

5- Farklılık süreklilik kazanırsa, hayatınızın her alanında uygulanabilir.

Bir alanda yaptığınız farklılık diğer alanda da yeniliklere ulaşmanızı sağlayabilir. Örnek vermek gerekirse; müzik listenize eklediğiniz Yunanca parça sizi Yunan mutfağını araştırmaya teşvik edebilir.

6- Yeni insanlarla tanışmaya özen gösterin.

Yeni insanlar düşüncenizi güncellemenizi ve farklı bakış açılarıyla düşünmenizi sağlayacaktır. Bu farkındalığınızı arttırırken size de sosyal fayda sağlamış olacaktır.

7- Günün özeti şeklinde bir günlük tutun (isteğe bağlı)

İsteğe bağlı çünkü: herkese gününü yazmak gereksiz gelebilir. Fakat farklılığın getirdiği faydayı günlük tutarak izlemek daha rasyonel olacaktır. Başımıza gelen olayları geçiştirmemiz gelişmemiz ve çağdaş düşünmemizin önüne geçebilmektedir.

8- Farklılık listeleri düzenleyebilirsiniz

Etkinlik kartları düzenleyin. Örnek vermek gerekirse: X şehrinin Y ilçesinde oturuyorsunuz. Burada daha önce gitmediğiniz kafe vs. mekânlar, piknik alanlar, doğal yaşam parklarına gitmek gibi planlar yapabilirsiniz. Böylelikle farklılığı arttırabilirsiniz. Bu ise size yeni yerleri görmeye sıkıcı bulduğunuz kentin aslında güzel bir kent olduğunu kanıtlar nitelikte olur. Buna benzer etkinlik listeleri düzenleyerek merak ettiğiniz yerlere gidebilirsiniz.

9- Farklılık düşünce yapısında sınırlı kalmayabilir.

Sadece düşüncede değil uygulama alanına da geçmelidir. Farklılıklar daha önceki maddelerde söylediğim gibi sizi yoracak alışılmışın dışına çıkacaksınız. Bu size yorucu ve saçma gelebilir. Ama farklılığı tek başına hayal etmek yeterli değildir. Düşüncelerinize uygulama alanı hazırlamanız farklı yaşam ve etkin bir psikoloji için olmazsa olmazdır.

10-Farklılıkların size sağladığı faydanın tadını çıkartın ve kendinizi ödüllendirin.

Farklılığın tadını çıkartın, “Bu ne der?”, “İşimden başka bir şeye zaman ayıramıyorum”, demeyin çünkü: farklılığın tam anlamıyla gerçekleşmesi ve amacınıza ulaşmanın size çok büyük bir farkındalık katacağını ve haz vereceğini ifade etmek istiyorum.

“Evren aynı kalmak için değişir, biz ise farklı olmak için” John Fowles

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar